Няколко души бяха убити, а близо 200 бяха задържани при вчерашните протести в Зимбабве срещу поскъпването на горивата. Това предаде Ройтерс по данни на правителството, което през уикенда повиши цените на горивата в опит да овладее най-тежката икономическа криза в страната от десетилетие.

В понеделник полицията използва сълзотворен газ в столицата Хараре и втория по големина град Булавайо, където демонстранти блокираха пътища, палиха гуми и пееха песни против президента Емерсън Мнангагва, който увеличи над два пъти цените на горивата с надеждата да намали недостига на валута.

Армията на Зимбабве откри огън по протестиращи

Армията на Зимбабве откри огън по протестиращи

Демонстрантите се разбягаха, след като армията откри огън

По думи на министъра по сигурността Оуен Нкубе при протестите са загинали няколко души, ранени са полицаи и цивилни и са нанесени имуществени щети. Той обвини за размириците главната опозиционна партия и организации за политически права.

Форумът за човешки права, обединяващ местни групи, посочи, че има информация за петима простреляни.

От своя страна опозиционната партия "Движение за демократични промени" заяви, че снощи централата ѝ в Хараре е била подпалена, но огънят е бил потушен. Тя обаче не съобщи кой стои зад нападението.

Властите се опасяват да не се повтори насилието след изборите през лятото на 2018 г.