Десетки хора са били арестувани, след като стотици привърженици на опозицията проведоха седящи протестни демонстрации пред различни сгради на властта и блокираха движението в столицата на Армения, протестирайки срещу избирането на бившия президент Серж Саркисян за премиер, съобщава "Франс прес".

Мнозина от демонстрантите са развявали националното знаме и са държали плакати с надписи "Саркисян е диктатор".

Десетки арестувани при антиправителствените протести в Армения

Десетки арестувани при антиправителствените протести в Армения

Седмият ден на големите протести срещу Серж Саркисян

Някои са се опитали да блокират пътища в отговор на повтарящите се призиви на лидера на протестите, опозиционния депутат Никол Пашинян, да се парализира трафика.

Полицията обяви, че е арестувала десетки хора.

От миналия петък насам привържениците на опозицията провеждат протестни демонстрации срещу опитите на Саркисян да остане на власт като министър-председател, след като едно десетилетие изкара като президент.

Опозиционните партии разкритикуваха 63-годишния лидер заради бедността, корупцията и влиянието на могъщите олигарси в страната с население от 2,9 млн. души.

Говорителят на управляващата Републиканска партия на Саркисян отсече, че новоизбраният премиер няма да се оттегли.

Избраха Серж Саркисян за премиер на Армения

Избраха Серж Саркисян за премиер на Армения

Бившият президент държи здраво юздите на властта

"Ние зачитаме правото на гражданите на свобода на събиранията, но изключваме възможността премиерът да подаде оставка", изтъкна говорителят пред журналисти.

Международната правозащитна организация Human Rights Watch осъди "произволните арести" на протестиращи.

"Не бива да се подценяват предизвикателствата, пред които е изправена полицията на Армения в поддържането на закона и реда, но продължаващите протести не са основание за произволно задържане на хора", се подчертава в изявлението на правозащитниците.

В Армения призоваха за нежна революция

В Армения призоваха за нежна революция

Няколко демонстранти са ранени в понеделник

Парламентът избра Саркисян за министър-председател във вторник, след като той беше 10 години президент от 2008 г. насам, тъй като в страната беше въведена парламентарна форма на управление.

Спорните промени в конституцията, одобрени през 2015 г., прехвърлиха управляващите правомощия от президентството в премиера.

В най-големият протест в Армения от години десетки хиляди излязоха по улиците заради избирането на Саркисян за премиер във вторник вечерта, но след това броят на протестиращите намаля.

Около 15 хил. души са се събрали на протеста в Ереван вчера вечерта.