Боливийците протестират, гневни от предполагаем опит на левия президент Ево Моралес да подправи изборите в неделя, събрали са се пред хотел в столицата Ла Пас, където избирателният съвет на страната обработва останалите бюлетини, съобщава "Ройтерс".

Правителството на Моралес отрича да се намесва и призовава за спокойствие. Но в Ла Пас и други градове протестите се възобновиха.

"Ограбиха моят вот. Разбира се, вотът е манипулиран", коментира Стив Куинтела, 31-годишен адвокат, докато пътува към центъра на Ла Пас. 

С обиди към Моралес и скандиращи "Не се страхуваме", антиправителствените протестиращи изпълниха улиците на столицата, минавайки покрай полицейските бариери.

Демонстрацията е една от най-мащабните в Боливия от десетилетия, според свидетел на "Ройтерс", броя на протестиращите над 100 000 души.

Кандидатпрезидента Меса се появи изненадващо на протеста пред хотела, след като се завърна от втория по големина град на Боливия Санта Крус, ключова база в негова подкрепа.

"В момента, на няколко метра от нас, се извършва огромна измама, която ни кара да мислим, че няма да има гласуване на втори тур. Те лъжат страната и обръщат гръб на вашия вот", коментира Меса. 

Полицията стреля със сълзотворен газ, като някои протестиращи реагираха, като хвърляха камъни.

Моралес води на изборите в Боливия, но отива на балотаж

Моралес води на изборите в Боливия, но отива на балотаж

За първи път не печели още на първия тур

Говорителят на кампанията на Меса Сесилия Рекена нарече плана за одит на OAS "добра новина", но добави, че протестите трябва да продължат да оказват натиск върху правителството да приеме втори тур. "Одитът ще прилича повече на аутопсия. Трябва да продължим да се борим и да оказваме натиск, докато все още има марж".

Призив за обща стачка е отправен от Фернандо Камачо, ръководител на влиятелна организация на гражданското общество в най-големия град на Боливия, Санта Крус, където се очакваше транспортът и предприятията да бъдат спрени.

Президентът на Боливия вече е получил предварително поздравления от съюзници като президента на Куба Мигел Диас-Канел или правителството на Венецуела на Николас Мадуро, но се сблъсква с част от международната общност и организации, които се съмняват в изборния процес.

Президентът Моралес се срещна сутринта с посланици и представители на Организацията на американските държави (OAS) и на Европейския съюз (ЕС), наред с други, които поставят под въпрос честността на изборите.

Оставка на вицепрезидента на Върховния избирателен съд Антонио Костас, без да чака края на преброяването, не направи нищо друго, освен да подхранва съмненията.

Бурни протести в поне 9 града в Боливия, САЩ виждат подкопаване на демокрацията

Бурни протести в поне 9 града в Боливия, САЩ виждат подкопаване на демокрацията

Опозицията призовава за обща стачка