Най-малко 18 души са били убити и 865 са били ранени през нощта, след като иракските сили за сигурност са открили огън с бойни патрони по протестиращите в свещения за шиитите град Кербала, съобщиха източници от силите за сигурност, както и медицински източници, цитирани от "Ройтерс".

Трима протестиращи са загинали в южния град Насирия от рани, получени от предишни протести, уточниха медицински източници. Според различни съобщения в социалните мрежи още около двайсет души са били убити през нощта в понеделник.

63-ма загинали и 2600 ранени при протестите в Ирак

63-ма загинали и 2600 ранени при протестите в Ирак

Протестите се провеждат не само в иракската столица Багдад, но и на други места в страната

Иракчани излязоха по улиците за четвърти ден в понеделник във втора вълна от протести срещу правителството на премиера Адел Абдул Махди и политическия елит, за когото казват, че е корумпиран и откъснат от хората и техните проблеми.

Общият брой на жертвите след началото на размириците на 1 октомври вече е най-малко 250 души.

Размириците, подклаждани от недоволство от икономическите затруднения и масовата корупция, нарушиха близо две години относителна стабилност в Ирак, който от 2003 до 2017 г. претърпя чужда окупация, гражданска война и настъпление на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Протести не в името на Всевишния Бог, а в името на Насъщния джоб. Ирак и Ливан

Протести не в името на Всевишния Бог, а в името на Насъщния джоб. Ирак и Ливан

Протестите в някоя страна от Близкия изток не се ограничават само до конкретната държава, а преминават лесно, като пожар, границите. И това е логично, според Мартин Табаков, тъй като официалните граници често са заченати ин витро в някоя европейска епруветка

Силите за сигурност са използвали сълзотворен газ срещу ученици и студенти вчера, които не са се подчинили на предупреждение от премиера Адел Абдул Махди и са се присъединиха към хиляди в Багдад, протестиращи срещу неговото правителство.

Войници са били видени да бият гимназисти с палки в два района на Багдад. В изявление на военното министерство инцидентът беше осъден и се уверяваше, че тези войници не представлявали иракската армия като цяло. Не се казваше дали те ще бъдат наказани.

Популисткият шиитски духовник Моктада ал Садр, който подкрепя най-големия парламентарен блок и помогна за издигане на власт на крехкото коалиционно правителство на Абдул Махди, призова вчера за предсрочни избори, след като в столицата Багдад беше обявен полицейски час.