Десетки хиляди протестираха предимно мирно в осма нощ на протести в Съединените щати, след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, съобщават БиБиСи и "Ройтерс".

Един от най-големите протести, към който се присъединиха роднините на Флойд, се проведе в родния му град Хюстън, Тексас.

Много хора в различни градове не се съобразиха с комендантския час, наложен след насилието и грабежите в някои райони в понеделник вечер.

Протестите продължават в Лос Анджелис

Протестите продължават в Лос Анджелис

Полицията на колене пред къщата на кмета

В централната част на Вашингтон полицията стреля със сълзотворен газ късно през нощта. Военните отново бяха по улиците на столицата, а хеликоптери кръжаха над протестиращите, тръгнали към Белия дом. 

Демонстрантите излязоха на улицата - не само за да изразят възмущението си от убийството на Флойд, но и за по-широко осъждане на полицейската бруталност срещу чернокожи американци.

Трафикът бе блокиран в нюйоркския квартал Манхатън, тъй като протестиращите игнорираха вечерния полицейски час, който беше удължен с една седмица.

"Разбирам, че погромите и грабежите не са вариант. Но факт е, че хората са уморени. И ни е писнало да казваме, че сме уморени. Просто искаме да живеем в мир. Искаме справедливост", коментира 28-годишният афроамериканецът Джейсън, един от участниците в мирна демонстрация в Ню Йорк.

"Те протестират, но не разбират, че нищо няма да се промени с един кратък ход. Те нямат ясни изисквания. За справедливост се нуждаем от дискусия, диалог, подходящо възпитание и образование", заяви представител на службата за сигурност в Брайънт Парк, където се проведе митингът.

Сблъсъците между протестиращите и полицията и разграбването на някои магазини в Ню Йорк бяха заменени с относително спокойствие до края на нощта.

Пентагонът изпрати 1,6 хил. военни край Вашингтон

Пентагонът изпрати 1,6 хил. военни край Вашингтон

Пострадали са и трима полицаи от български произход

В Хюстън, където трябва да бъде погребан Флойд, кметът Силвестър Търнър коментира пред събралите се, че хората трябва да знаят, че "не е умрял напразно".

Големи митинги се проведоха и в Лос Анджелис, Филаделфия, Атланта и Сиатъл. Минеаполис, където загина 46-годишният Флойд, е относително спокоен.

В Атланта полицията стреля със сълзотворен газ, за ​​да разпръсне демонстрация. В Лос Анджелис бяха арестувани множество демонстранти, които останаха навън след комендантския час на града. 

В Портланд, Орегон, хората се увеличиха преди 23:00 часа местно време. Полицията използва зашеметяващи гранати и сълзотворен газ срещу, "незаконно събрала се тълпа". Протестиращите се викаха срещу полицията, че това е "мирен протест".

Във Вашингтон протестиращите останаха и след залез слънце, въпреки полицейския час и обещанията на президента Доналд Тръмп да се справи с "гангстерите" и "главорезите", използвайки националната гвардия или американската армия, ако е необходимо.

Тръмп: След Линкълн аз направих най-много за чернокожите

Тръмп: След Линкълн аз направих най-много за чернокожите

Позиция на президента на САЩ