Основният кандидат на опозицията на предстоящите президентски избори в Турция заплаши, че ще затвори ключова американска военна база до Коледа, ако САЩ не екстрадират ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен от Анкара за организатор на неуспешния преврат през 2016 г., съобщава "Франс прес".

Турските власти многократно поискаха от Вашингтон да екстрадира Гюлен, който живее в самоналожено изгнание в американския щат Пенсилвания и който е обвинен за "мозък" на неуспешния пуч, целящ свалянето на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Гюлен категорично отрича обвиненията, а Вашингтон досега не е показал интерес да изпълни искането на Турция.

Вашингтон трябва да "екстрадира Фетхуллах Гюлен от САЩ", настоя Мухарем Индже, кандидат за президент на основната опозиционна Народнорепубликанска партия, в интервю за турска телевизия.

"Ако вие (САЩ) не го върнете обратно, ние ще затворим Инджирлик и ще отпратим американските войници на 24 декември и те ще могат да празнуват Коледа със семействата си", добави той.

САЩ поддържат важната военновъздушна база в Инджирлик, която се намира в южната част на Турция, като хъб за операции срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

В нея също така се съхраняват запаси от десетки американски тактически ядрени оръжия.

Турските власти нахлуха в базата, след като тя беше използвана от бунтовнически офицери в пуча на 15 юли 2016 г.

54-годишният Индже се опитва да убеди избирателите, че е надежден избор, като излиза срещу Ердоган на изборите на 24 юни, които ще бъдат исторически в съвременната история на Турция.

Коментарите му изненадаха някои наблюдатели, като се има предвид, че светската Народнорепубликанска партия като цяло е смятана за по-проамерикански настроена в сравнение с управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието на Ердоган.

След изборите ще влезе в сила новата президентска система, даваща на президента големи изпълни правомощия.