Противникови кюрдски групировки са влезли в сблъсъци в северозападния иракски регион Синджар. Това разкриха два кюрдски източника от средите на силите за сигурност, като има жертви и от двете страни, съобщава "Ройтерс".

Боевете избухнаха, след като силите Пешмерга, разположени край границата със Сирия, са навлезли на територия, контролирана от местен филиал на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Размириците подчертават опасността от конфликт и териториални войни между различните сили, които се бият срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), много от които разчитат на регионални покровители за политическа подкрепа или оръжия.

"Има загинали и ранени и от двете страни", уточнил един от източниците.

Силите Пешмерга са съставени от кюрди от Сирия и бяха сформирани и обучени в Ирак с подкрепата на Масуд Барзани, който е президент на автономния иракски регион Кюрдистан и който се радва на добри отношения с Турция.

Турция е във война с ПКК, която има сериозни позиции в Синджар.

Според филиала на ПКК в Синджар, сражението е започнало, след като Пешмерга са се опитали да завладеят позициите им в град Ханасор.

Филиалът обвини Турция в подклаждане на насилието. "Това е напълно провокативна инициатива", подчертаха от филиала на ПКК.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу по-рано коментира, че ПКК представлява "заплаха срещу легитимното регионално правителство в Северен Ирак и те са използвани от някои страни срещу сегашната администрация там".

"Наш дълг е да унищожим тези терористични организации, където и да са", изтъкна Чавушоглу.