Глобалната полицейска агенция Интерпол избра за свой председател генералния инспектор на Обединените арабски емирства Ахмед Насър ал-Раиси въпреки обвиненията на правозащитни групи, че той не е предприел действия по твърденията за изтезания на затворници в собствената си страна. Това предаде Ройтерс.

Макар председателят да не контролира ежедневните операции на агенцията, той е високопоставена фигура, която води заседанията на асамблеята и изпълнителния комитет на Интерпол.

През май Human Rights Watch и Центърът за правата на човека в Персийския залив заявиха, че отделът на ал-Раиси не е разследвал достоверни твърдения за изтезания от страна на силите за сигурност в ОАЕ и че избирането му ще постави под съмнение ангажимента на Интерпол към правата на човека.

Говорител на външното министерство на Емирствата тогава заяви, че ал-Раиси "твърдо вярва, че малтретирането или лошото отношение към хората от страна на полицията е отвратително и недопустимо".

Интерпол задържа 300 души при операция срещу трафика на хора

Интерпол задържа 300 души при операция срещу трафика на хора

Служители на реда от 47 държави са участвали в операция "Либертера"

В отговор на въпроси относно кандидатурата, генералният секретар на Интерпол Юрген Сток заяви, че агенцията не се намесва в политиката. "Ние също така нямаме мандат например да започваме разследвания по национални въпроси. Това е националният суверенитет, в който трябва да стоим настрана", заяви Сток тази седмица.

Според Human Rights Watch стотици активисти, учени и адвокати излежават дълги присъди в затворите на ОАЕ, често след несправедливи съдебни процеси по неясни обвинения. Емирствата отхвърлят тези обвинения като неверни и неоснователни.