Рекорден брой избиратели отхвърлиха квотите на ЕС за разпределение на мигранти. Ниска избирателна активност обаче провали проведения днес референдум в Унгария, предадоха световните информационни агенции. 

Според резултатите, 95% от гласувалите, или 3.2 млн. души, са казали "Не". 

В същото време, по-малко от 50% от имащите право на глас около 8 млн. души са отишли до секциите. 

Около 42% са били те към края на изборния ден. Това са съобщили от ЦИК. 

Резултатите от гласуването на референдума няма да бъдат признати за валидни, тъй като избирателната активност е по-малка от 50%.

От унгарското правителство приветстваха факта, че повече от 3 млн. гласоподаватели са гласували с "Не". Те са повече от гласувалите за членство в Европейския съюз на допитването през 2003 година, се припомня още. Това се казва в съобщение в "Туитър". 

Премиерът Виктор Орбан заяви, че 9 от 10 унгарци са гласували за това страната им да взима самостоятелни решения относно мигрантите. 

Данни на социологическите агенции сочеха, че почти 70% от населението ще гласува против задължителните квоти за прием.

Опозицията призова за бойкот на вота и след като стана ясен броят на гласувалите, поиска премиерът Виктор Орбан да подаде оставка. Аргументът й е, че той не е успял да убеди повечето унгарци да гласуват. 

От крайнодясната "Йобик" обявиха допитването за безсмислено и скъпо упражнение, чийто резултат и преди него е бил ясен. 

Бившият премиер Ференц Дюрчани изрази задоволство от факта, че референдумът се е провалил. 

Резултатите от референдума няма да имат никаква юридическа сила в Европейския съюз, но правителството може да инициира изменения в Лисабонския договор, които да изключат от него правила, които регулират миграцията.

Премиерът Виктор Орбан заяви, че хвърля оставка, ако сънародниците му одобрят квотите за бежанци. Той настоява при преобладаващи отговори "не", ЕС да зачете референдума и счита, че и други държава ще последват примера на неговата. 

Според плана за разселване на 160 000 мигранти, Унгария трябва да приеме 1294-ма от тях.