В интерес на САЩ е да установят линия за пряка връзка с Иран. Това становище е изразил шефът на началник-щабовете на военните сили на САЩ адмирал Майкъл Мълън, пишат чужди медии.

В изказване пред Фонд Карнеги Мълън е подчертал, че САЩ нямат пряк контакт с Иран от 1979 година, когато в страната беше извършена ислямската революция.

„Ние не говорим с Иран и затова не можем да се разберем един друг. Ако нещо се случи, ние няма да имаме възможност да си изясним бързо ситуацията, което може да доведе до грешки, което е крайно опасно в тази част на света", е подчертал първият американски военен.

Мълън е изтъкнал, че дори в най-напрегнатите дни на Студената война в САЩ са действали канали за връзка със Съветския съюз. По думите му заради отсъствието на пряка връзка неразбирането може да струва много и на двете страни.

„Ние с Китай в много случаи не се съгласяваме един с друг, но имаме канали за контакт, които използваме, за да обсъждаме проблемите", посочва американският главнокомандващ.

В изказването си Майкъл Мълън е посочил, че иска да привлече вниманието на американската администрация върху отсъствието на канал за връзка с Иран.

„Ние, САЩ, участваме във война, съществува нестабилност в Близкия изток, а Иран се стреми да води политика на хегемония. При това Иран се опитва да се сдобие с ядрено оръжие и ако го направи, това още повече ще дестабилизира обстановката в региона, защото другите страни ще поискат също това", посочва американският адмирал.

В същото време на 19 септември, понеделник, представителят на Пентагона съобщи, че във Вашинтгон проучват възможността създаване на гореща линия с министерството на отбраната на Иран с цел да не допуснат конфронтация между военно-морските сили на двете страни в Персийския залив. По думите му тази идея вече циркулира на различни инстанции, но ниво министър на отбраната подобно предложение не е внасяно.