Каталунският лидер Карлес Пучдемон обвини испанският крал Фелипе VI в "умишленото игнориране на милиони каталунци" след оспорваният вот за независимост, съобщава БиБиСи.

Той обвинява краля, че приема позицията на испанското правителство. В телевизионно обръщение във вторник вечер, испанският крал Фелипе определи неделното гласуване за незаконно и недемократично.

В отговор, Пучдемон посочи, че независимостта може да бъде обявена следващата седмица. "Това е момент за преговори", каза той в телевизионно изявление късно в сряда. Твърди, че кралят е отхвърлил умерената роля, дадена му от испанската конституция.

Брюксел защити „пропорционална сила”, използвана в Каталуния

Брюксел защити „пропорционална сила”, използвана в Каталуния

По време на дебат в Европейския парламент

Испанското правителство заяви, че няма да приеме "изнудването" на каталунския лидер. Пучдемон трябва да следва закона, преди да има каквито и да е преговори, коментират от Мадрид. 

Пучдемон коментира, че ще обявят независимост "в края на тази седмица или началото на следващата". Каталунското правителство съобщи, че в понеделник ще има извънредно заседание на парламента, за да обсъдят резултатите от оспорвания референдум.