Европейската комисия призовава за диалог между испанското правителство в Мадрид и Каталуния, макар че има "общ консенсус", че североизточният регион е пренебрегнал испанския закон с референдума, съобщават АФП и други медии.

"Време е за преговори", каза заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс по време на дебат в Европейския парламент, свързан с кризата около Каталуния.

Каталуния обявява независимост от Испания в понеделник

Каталуния обявява независимост от Испания в понеделник

Дебатът и гласуването ще се проведат в понеделник

Тимерманс подчерта още, цитиран от "Политико", че "пропорционалното използване на сила" от испанското правителство в Каталуния е било необходимо, за да се спази върховенството на закона.

Представителят на Европейската комисия категорично застана зад правителството в Мадрид.

Дебатът в ЕП беше организиран, след като парламентарните лидери постигнаха съгласие темата на дебата да бъде за "върховенството на закона и фундаменталните свободи в Испания на фона на събитията в Каталуния". Искането бе направено от Европейската народна партия, която включва и Народната партия на испанския премиер Мариано Рахой.

"Ние оформяваме нашите демократични общества на базата на три принципа: демокрация, спазване върховенството на закона и човешките права...Трите принципа се нуждаят един от друг, те не могат да бъдат изключени. Ако премахнем единия стълб, останалите ще паднат", каза Тимерманс в началото на дебата.

"Регионалното правителство на Каталуния избра да пренебрегне закона с организирането на референдум миналата неделя", продължи той.

Според "Политико" най-поразяващото е, че Тимерманс защити използваната от испанската полиция сила, при която пострадаха повече от 900 души, включително жени и възрастни хора.

"Никой от нас не иска да вижда насилие в обществата ни. Задължение е обаче за всяко правителство да поддържа спазването на закона...това понякога изисква пропорционално използване на сила", смята представителят на Европейската комисия.

Според него каталунските власти искат по-голямо уважение на правата им в сравнение с другите райони в Испания.

"Свободата на изразяване е основно право за всички европейски граждани и за всички испански граждани. Но едно мнение не е по-ценно от друго мнение само защото е изразено по-шумно", изтъкна Тимерманс.

Заместник-председателят на партията на Европейските консерватори и реформисти Ришард Легутко побърза да обвини Тимерманс и ЕК в двуличие.

"Европейската комисия многократно прибягва до морализаторски език, ние тъкмо сега го чухме", каза той.

"Когато погледнем действията на ЕК за справяне с тази конкретна ситуация в Каталуния, изглежда повече като съюз на подбрани ценности. Двойните стандарти в ЕК са нещо, което се набива в очите. Всички са равни, но някои са по-равни от другите", продължи атаките Легутко.

"Нека бъдем честни. Ако беше друга страна членка, а не Испания, последиците и риториката от ЕК щяха да бъдат далеч по-строги", убеден полският политик.

Медиите отбелязват, че едностранно обявяване на независимост от Каталуния ще тласне испанската държава към безпрецедентна конституционна криза и ще изпрати неблагоприятни сигнали в Европа.

До момента няма държави, които да са показали готовност да подкрепят независима каталунска държава.

Испания погва висши официални лица в Каталуния за противодържавна дейност

Испания погва висши официални лица в Каталуния за противодържавна дейност

Включително началника на каталунската полиция

Испанското правителство също трябва да реши какви ще бъдат следващите стъпки. Мадрид може да се намеси и да отмени автономния статут на Каталуния, което би било безпрецедентна стъпка в 40-годишната испанска демокрация.

По-рано днес беше съобщено, че Каталуния може да обяви независимост в понеделник.

Каталуния обявява независимост до няколко дни

Каталуния обявява независимост до няколко дни

Това се зарече шефът на местното правителство Карлес Пучдемон

Днес лидерите на каталунския парламент провеждат първа среща от референдума в неделя.

Каталуния наруши законите на страната, обяви испанският крал

Каталуния наруши законите на страната, обяви испанският крал

След сблъсъците, последвали референдума за независимост