Каталунските власти нарушиха законите на страната. Това обяви испанският крал Фелипе VI в изкаване по повод на проведения по-рано референдум за независимост в автономния регион, предадоха световните информационни агенции. 

Той направи изявлението в обръщение към нацията. 

По думите му, референдумът е незаконен и недемократичен. Той дълбоко е разделил каталунското общество. 

В Испания призоваха за отмяна на автономията на "мафиотска" Каталуния

В Испания призоваха за отмяна на автономията на "мафиотска" Каталуния

Испанското правителство "няма да позволи мафиотския стил на поведение в Каталуния"

Кралят застана зад действията на правителството в Мадрид. По думите му, трябва да се възстанови конституционният ред и върховенсвото на закона в Каталуния.

Припомняме, че вицепремиерът на страната Сорая де Сантамария обвини Барселона в "мафиотски стил" на поведение и обяви, че това няма да бъде позволено. 

Чуха се и призиви от партии за отмяна на автономията. 

Сърбия обвини света в двойни стандарти заради Каталуния и Косово

Сърбия обвини света в двойни стандарти заради Каталуния и Косово

"ЕС никога няма да каже, че е допуснал грешка с признаването на Косово"

 

Междувремено, масови протести се провеждат в Каталуния след сблъсъците заради действията на испанските власти по осуетяването на вота. 

В неделя 42% от имащите право на глас взеха участие на референдума. 90% от тях гласуваха за независимост. Стотици хора пострадаха при сблъсъци с полицията. Регионалното правителство обвини испанския премиер Мариано Рахой, че е отговорен за възникналото насилие.

Сърбия също коментира събитията в Испания. Белград обвини света в двоен стандарт, след признаването на Косово за независима държава. Прищина обяви едностранно независимост от Сърбия.