Външният министър на Сърбия обвини световните сили, че използват двойни стандарти, отказвайки да приемат референдума за независимост на Каталуния, докато същевременно приветстват разделено от Сърбия Косово, съобщава "Ройтерс".

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., като това беше прието от Вашингтон и повечето страни от Европейския съюз, но беше отхвърлено от Белград и неговите съюзници.

Почти десетилетие по-късно в неделя избирателите в Каталуния подкрепиха независимост от Испания в референдум, който беше обявен за противоконституционен от централното правителство в Мадрид. Ден по-късно Германия нарече допитването тревожно, докато други страни се разтревожиха за сепаритистки настроените общности в собствените си страни.

"Обезпокоен съм от двойните стандарти на международната общност", изтъкна сръбският външен министър Ивица Дачич пред държавната телевизия. "Европейският съюз никога няма да каже, че е допуснал грешка с признаването на Косово, но това решение ще даде обратен резултат. Кутията на Пандора беше отворена", подчерта първият дипломат на Сърбия.

Позицията на Сърбия за Косово е едно от основните препятствия пред собствената ѝ кандидатура за членство в Европейския съюз. Брюксел заяви, че Сърбия трябва да подобри отношенията си с властите в Прищина и да престане да се опитва да блокира техните опити да се присъединят към международни институции.

В понеделник президентът на Сърбия Александър Вучич привика министри и началници на служби за сигурност за разговори, след като говорителят на Европейската комисия заяви, че сравнения между Испания и Сърбия не могат да бъдат правени, тъй като независимостта на Косово се е случила при "много специфичен контекст".

"Как става така, че референдумът в Каталуния е невалиден, а в Косово може да има независимост изобщо без провеждане на референдум", запита Вучич след среща с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос в Белград.

Косово се отцепи от Сърбия преди почти десетилетие, след като НАТО се намеси с въздушни удари, за да изгони сръбските сили оттам и да спре избиването и експулсирането на етнически албанци по време на двугодишната война в края на 1990-те години.