Върховният съд на Испания се готви да разследва началника на полицията в Каталуния Хосеп Луис Траперо за противодържавна дейност, съобщават испански медии.

Траперо ще се яви в съда в петък, заедно с двама други висши каталунски държавни служители - председателя на каталунския парламент Хорди Санчес и председателя на Omnium Cultural (културна и политическа организация, която насърчава използването на каталунски език, разпространява културата и популяризира независимостта на Каталуния), които също са разследвани за подбуждане към бунт.

Каталуния обявява независимост до няколко дни

Каталуния обявява независимост до няколко дни

Това се зарече шефът на местното правителство Карлес Пучдемон

Уточнява се, че тримата не са били призовани в съда заради референдума в Каталуния, а заради инцидент през септември, в който местната полиция е възпрепятствала съдебен обиск на регионалното министерство на икономиката, като използвала 40 хил. души, за да не позволи на съдебните служители и съдебната полиция да излязат от сградата.

В неделя Каталуния организира референдум за независимост, въпреки че испанското правителство настоява, че той е бил противоконституционен и незаконен. Около 900 души бяха ранени при сблъсъците с испанската полиция, която се опита да попречи на протичането на гласуването.

След референдума ръководителят на каталунското правителство Карлес Пучдемон обяви, че автономният испански регион ще обяви независимост от Испания след няколко дни, след като 90 процента от гласувалите каталунци подкрепиха независимостта.

В Испания призоваха за отмяна на автономията на "мафиотска" Каталуния

В Испания призоваха за отмяна на автономията на "мафиотска" Каталуния

Испанското правителство "няма да позволи мафиотския стил на поведение в Каталуния"