Бившият лидер на Каталуния в изгнание заяви във вторник, че всички съдебни дела, насочени към каталунския сепаратизъм, трябва да бъдат прекратени като условие за неговата партия да преговаря за подкрепата на своите депутати за нов испански премиер в парламента .

Говорейки в Брюксел, Карлес Пучдемон - издирван в Испания за опит за отцепване, когато ръководеше Каталуния през 2016-2017 г. - каза, че всяка подкрепа от неговата партия ще изисква отстъпки от ляво ориентираната коалиция на действащия премиер Педро Санчес. В противен случай испанците ще трябва да отидат отново до урните.

Коалицията на Педро Санчес търси подкрепата на партията на Пучдемон, за да остане на власт след изборите на 23 юли. Вицепремиерът Йоланда Диас посети Пучдемон в Брюксел в понеделник.

Алберто Нунес Фейхоо, чиято консервативна Народна партия (НП) спечели най-много гласове, но шансовете му за победа се смятат за малки, тъй като НП се противопоставя на всякакви отстъпки на сепаратистите.

Ако опитът на Фейхоо да състави правителство се провали, на Санчес ще падне задачата да види дали може да събере подкрепа за съставяне на правителство, което се смята за невъзможно без подкрепата на седемте депутати от партията на Пучдемон.

Пучдемон призова Испания да зачита легитимността на движението за независимост на Каталуния, да се откаже от съдебните действия срещу него и да създаде механизъм за признаване и гарантиране на спазването на споразуменията.

Испания иска баския, каталунския и галисийския за официални езици в ЕС

Испания иска баския, каталунския и галисийския за официални езици в ЕС

Искането идва, след като "Жунтс" подкрепи социалистката Франсина Арменгол за председател на конгреса на депутатите.

"Бъдете готови за избори, но и за преговори, които могат да завършат с историческо споразумение", каза Пучдемон. "Не издържахме през всичките тези години само за да спасим един законодателен орган."

Пучдемон каза, че испанският парламент ще трябва да изготви законодателство, предоставящо амнистия на привържениците на каталунската независимост.

Той също така твърди, че референдумът за независимост би бил законен и демократичен и каза, че всичко, което липсва, е "политическата воля" да се случи.

Но той спря да настоява за гласуване като условие за сядане за преговори. Регионалното правителство на Пучдемон проведе референдум за независимост в Каталуния през 2017 г. въпреки решението на конституционния съд на Испания, че той е незаконен.

Амнистията и стъпките, проправящи пътя за референдум, "ще определят жизнеспособността и успеха на преговорите", каза Пучдемон. Той каза още, че няма да се откаже от варианта за "едностранни" действия за постигане на целта за независимост.

Каталонският също трябва да бъде признат за официален език в институциите на Европейския съюз, каза Пучдемон.

Фейхо за 30 дни трябва да намери 4-ма депутати за подкрепа

Фейхо за 30 дни трябва да намери 4-ма депутати за подкрепа

По ирония на съдбата Фейхо, който някога критикуваше Педро Санчес, че се заиграва със сепаратистките партии, сега прави същото