Moderna Therapeutics, биотехнологична компания със седалище в Кеймбридж, Масачузетс, е доставила първите партиди от своята ваксина срещу коронавируса COVID-19, съобщи "Тайм".

17 са починали от коронавирус в Италия

17 са починали от коронавирус в Италия

650 души са заразените

Ваксината е създадена само за 42 дни след като генетичния код на вируса COVID_19, наречен SARS-CoV-2, е пусната от китайски изследователи в средата на януари. Първите флакони бяха изпратени до Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания (NIAID), част от Националния здравен институт (NIH) в Бетесда, MD, който ще подготви ваксината за изследване върху хора още през април.

Учените от Национални здравен институт също започнаха да тестват антивирусно лекарство, наречено Remdesivir, което е разработено за Ебола, върху пациент, заразен с SARS-CoV-2. Пробният процес е първият, който изпробва лекарство за лечение на COVID-19, и ще бъде ръководен от екип в Медицински център на Университета в Небраска.

СЗО: Светът е пред решаващ момент в борбата с коронавируса

СЗО: Светът е пред решаващ момент в борбата с коронавируса

Той призова засегнатите държави да "действат бързо" за овладяване на заразата

Първият пациент, който доброволно се включи в новаторското лечение, е пътник, който е бил върнат в САЩ, след като е дал положителен тест за болестта на борда на "Диамантената принцеса". Други с диагноза COVID-19, които са хоспитализирани, също ще бъдат част от проучването.

Remdesivir показа обнадеждаващи резултати сред животни, заразени с два свързани коронавируси, един отговорен за тежък остър респираторен синдром (SARS) и друг за причиняване на респираторен синдром в Близкия Изток (MERS). Доброволците ще бъдат избрани чрез случаен принцип, за да получават или лекарството, или плацебо венозно за 10 дни.

Освен това те ще дават кръвни изследвания на всеки два дни, за да се проследи количеството на вируса в телата си. Дори ако лекарството покаже известна ефикасност за задържането на растежа на нивата на SARS-CoV-2 в кръвта, това може да помогне за ограничаване на разпространението на инфекцията.

Всички проби за коронавирус у нас са отрицателни

Всички проби за коронавирус у нас са отрицателни

Те са от лежащо болни от Бургас, Плевен, Стара Загора, Шумен, Варна, Хасково, София и Русе

Ваксината на Модерна срещу COVID-19 е разработена за рекордно кратко време, тъй като се основава на сравнително нов генетичен метод, който не изисква нарастващи огромни количества вируси. Вместо това ваксината е пълна с генетичния материал, за да могат другите имунни клетки да ги разпознаят и маркират за унищожаване.

Както д-р Стивън Ходж, президент на Модерна, каза пред "Тайм" по-рано този месец, че ваксината е като софтуерната програма за организма за защита от коронавируса.