Руският президент Владимир Путин се заигра с "любовта към родината" на руснаците, за да ги насърчи да гласуват на президентските избори в неделя, тъй като той се опитва да увеличи избирателната активност на изборите, които той е сигурен, че ще спечели убедително, отбелязва "Франс прес".

Кремъл се стреми към висока избирателна активност, за да придаде легитимност на неизбежния четвърти управленски мандат на Путин, след като опозиционният лидер Алексей Навални призова за бойкот на изборите, които той заклейми като фалшифицирани.

"За кого да гласувате, как да упражните правото си на свободен избор, това е решение на всеки човек", изтъква Путин в специален видеоклип.

"Но ако решението не бъде направено, тогава този ключов, определящ избор ще бъде направен без вашето мнение да бъде взето под внимание", добави руският държавен глава.

По думите му, руснаците трябва да се ръководят в решението си от тяхната "съвест, разбирането за истина и справедливост и любовта към отечеството".

Путин се очаква да спечели около 70 процента от гласовете въпреки липсата на сериозна предизборна кампания и отказът му да участва в телевизионни дебати.

За негови опоненти са издигнати седем кандидати, включително милионерът комунист Павел Грудинин и бившата телевизионна водеща Ксения Собчак, но никой от тях не набира повече от 8 процента в социологическите проучвания.

На Навални, най-сериозния критик на Путин, му беше забранено да участва в изборите, защото има присъда по криминални обвинения, която поддръжниците му заклеймиха като политически мотивирана.