Руската икономика по паритет на покупателната способност е станала първа в Европа и пета в света. С такава заявка излезе руският президент Владимир Путин на среща с предприемачи от Далечния изток.

"Изглежда, че ни душат и мачкат от всички страни, но по обем на икономиката като цяло сме първи в Европа. Изпреварихме Германия и заехме пето място в света: Китай, САЩ, Индия, Япония, Русия. В Европа ние сме №1", заяви президентът на Руската федерация.

Въпреки че РФ е изпреварила цяла Европа, Владимир Путин настоява, че за показателите "на глава от населението трябва още да се постараем и има какво да се работи".

Руският президент за твърдението си за руската икономика се позовава на статистиката на Световната банка от есента на миналата година за брутен вътрешен продукт по паритет на покупателната способност - показател за сравняване на брутния вътрешен продукт чрез коригиране на нивата му спрямо разликите в цените в отделните държави. Това е само един от над десет различни индикатора за отчитане на брутния вътрешен продукт на страната (БВП). По показателя "номинален БВП" руската икономика заема осмо място в света през 2022 г. и 12-то място в света по реален БВП, като е единствената държава сред първите дванайсет, чиято икономика през този период се е свила. И то при положение, че именно през 2022 г. започна процесът на засекретяване на данните на официално ниво за икономиката.

Заявките обаче, които дава Владимир Путин за ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия през 2023 г. може и да надхвърли 4%, а реалните данни до този момент били за 3.5%.

Путин за първи път е на посещение в Чукотка

Путин за първи път е на посещение в Чукотка

Единствената визита на президент на Русия в най-източния регион на страната е на Дмитрий Медведев през 2008 г.

Инфлацията в страната и отново цената на яйцата на руския пазар, както и тяхната липса, не бяха пропуснати като тема. Самият проблем неведнъж се превръща в централен за руското обществено пространство в последните два месеца. Владимир Путин е оптимист и е сигурен, че ситуацията с инфлацията ще се подобрява в следващите месеци, като значителна част от мерките за потискане на инфлацията са дело на Централната банка на Русия. "Ще бъде по-добре", уверява държавният глава предприемачите.

Проблемът с яйцата идва от усиленото търсене, а властите не са се ориентирали навреме и не са отворили вноса, за да спрат поскъпването им, е обяснението на държавния глава за вълнуващата обществото тема. Производството в Русия не е намаляло, но потреблението и търсенето се е увеличило заради реално разполагаеми доход на населението. Затова и руснаците започнали да купуват повече яйца и пилешко месо.

В Чукотка като в Москва

Не е подмината и темата с авариите на топлопреносната мрежа в Подмосковието, Москва и Санкт Петербург. В Далечния изток проблемът на хиляди руснаци, който започна още в първите празнични дни, мина в хумористичен стил. Самият президент Путин заявява, че времето в Чукотка сега малко се отличава от условията в Москва и Санкт Петербург, които в последната седмица са обхванати от студена вълна.

Путин не се радва, а констатира: Русия е във възход, Европа - в упадък

Путин не се радва, а констатира: Русия е във възход, Европа - в упадък

Русия показала на целия свят, че е самодостатъчна във всяко отношение