Стратегическото партньорство между Русия и Сърбия се развива и се потвърждава и засилва всеки ден, заяви руският президент Владимир Путин в Сочи в началото на среща със сръбския президент Александър Вучич, съобщава "Танюг".

Путин посрещна Вучич, отбелязвайки, че много се радва да види сръбския президент. "Благодаря ви, че приехте нашата покана - отношенията ни се развиват, стратегическото ни партньорство се потвърждава и укрепва всеки ден в политически и икономически отношения, както и в областта на сигурността", обясни Путин.

Той добави, че съвместните комисии активно работят за развитието на руско-сръбските отношения и очаква отново да види Вучич в Русия през май догодина. Вучич обясни, че посещението ще бъде голяма чест за него.

На руски език Вучич обясни че не е оптимист, когато става дума за окончателно компромисно решение между Белград и Прищина. Той също информира Путин, че газопроводът през Сърбия е практически завършен. "Всяка среща с вас е от голямо значение за Сърбия".

Той благодари на Путин за постоянната му подкрепа за Сърбия при опазването на нейната териториална цялост и национални интереси. Той специално благодари на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за сътрудничеството му.

Вучич очаква Русия да съдейства за доставките на газ, от които зависи цялата сръбска промишленост, като посочи, че "газът се превръща в ключов проблем за нас, защото не знаем какво ще се случи в отношенията между Русия и Украйна по отношение на доставките на газ и като цяло страната може да бъде изложена на риск, ако тези проблеми не бъдат решени с руски партньори."

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че посещението на сръбския президент в Русия е важно и дългоочаквано, и каза, че отношенията между двете страни са в съюз и се основават на партньорски подход.

Вучич говори с Путин за САЩ, Европа, Косово, газ, сръбската армия и света

Вучич говори с Путин за САЩ, Европа, Косово, газ, сръбската армия и света

"Обичам Русия, Германия, Франция, Америка, но най-много обичам Сърбия"