Сръбският президент Александър Вучич пристигна в Сочи за среща с руския президент Владимир Путин. Преди важната среща с руския президент, Вучич говори пред телевизия "Пинк", като изтъква, "обичам Русия, Германия, Франция, Америка, но най-много обичам Сърбия", съобщава "Танюг".

"Всичко разцъфтя, градът просперира. Тогава, през 2013 г., по време на първата ни официална среща, ние говорихме за нашия дълг, останал от предишното (сръбско) правителство. Путин по любезен начин бе ядосан да говори за дългове. Казах, че им плащаме - и днес говорим за доброто ни сътрудничество. Гордея се с нашите отношения", обясни Вучич, като посочи, че дискусията е за политиката и икономиката.

"Искам да чуя каква е руската позиция за САЩ и Европа", коментира той и допълва, че ще разговаря с Путин за Косово, но и за ситуацията в региона.

САЩ измества ЕС от Западните Балкани и обединява региона

САЩ измества ЕС от Западните Балкани и обединява региона

"Неуспехът на ЕС да постигне консенсус е толкова разочароващ"

"Много мога да науча от него. Ще засегнем ключови проблеми за страната ни", каза Вучич и добави, че Сърбия прави всичко възможно, що се отнася до газопровода.

"Ние правим всичко възможно, което зависи от нас. Не трябва да спираме производството си. Искаме да се разширяваме, да не намаляваме газа и индустрията си. Ще решим това с Путин".

Вучич обясни, че създаването на система, що се отнася до военните, е бъдеща стъпка.

"Създаването на система, която ще създаде по-силна и по-добра армия, е следващата цел. Ние не сме с по-нисък статус от никого. Преди бяхме, но днес ние сме далеч от това. Ако погледнете нашите изтребители и самолети, ще видите, че не е същата армия, която беше преди пет години. По-добра е", каза Вучич, отбелязвайки, че целта на Сърбия е да продължи да има добри отношения с Русия.

"Дойдох тук като почтен човек, убеден в приятелството на Русия с нас. Съвестта ми е безкрайно ясна по всеки въпрос. Аз съм президент на Сърбия, обичам Русия, Германия, Франция, Америка, но най-много обичам Сърбия".

Срещата на сръбския президент с руския лидер в резиденцията му в Сочи е тяхната 17-та среща и трета за година.

Кремъл убеждава, че шпионски скандал няма да повлияе на отношенията с Белград
Обновена

Кремъл убеждава, че шпионски скандал няма да повлияе на отношенията с Белград

Сърбия: Бихте се изумили колко често се случва в Белград и други градове по света

Основни теми са и двустранното сътрудничество между двете страни, настоящата ситуация в Косово и Метохия и начинът за разрешаване на проблема, а тъй като посещението на Вучич идва скоро след аферата "руски шпионин", това със сигурност е една от темите за разговор между двамата президенти.

"Надявам се да имам добра среща с руския президент Владимир Путин. Това е изключително важна среща за Сърбия, защото ще обсъдим всички ключови въпроси като Косово и Метохия, региона, двустранното сътрудничество, ще видим какво е мнението на президента Путин като цяло политическа ситуация в Европа, Евразия и целия свят".

Той подчертава, че за Сърбия е изключително важно да обсъди двустранното сътрудничество и подобряването на търговията. "Нека да видим как и по какъв начин можем да подобрим търговията си". Той добави, че важна част от разговорите ще бъде посветена на сътрудничеството в областта на подобряването на железопътната мрежа в Сърбия.

Коментирайки факта, че посещението в Русия идва след аферата "руски шпионин", Вучич каза, че е затворил този въпрос в разговор с руския посланик в Сърбия Александър Боцан Харченко.

Голям видео лъч е поставен в центъра на Сочи преди срещата между двамата президенти - като подарък от нашата диаспора в чест на Вучич. Наред с посланието "Братя завинаги", на дисплея се показват знамената на Сърбия и Русия, както и снимки на Вучич и Путин.

Дачич: Сърбите са против членство в НАТО

Дачич: Сърбите са против членство в НАТО

Що се отнася до членство в НАТО, Сърбия има много ясна позиция тук

Сръбският лидер Александър Вучич заяви, че страната му няма да купува оръжие от Русия и ще изгради свои собствени системи и въоръжени сили, съобщава "Балкан инсайт".

"Решихме днес. Разговарях със (сръбския министър на отбраната) Вулин и (началника на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили) Мосилович. Ще продължим с допълнителни военни реформи и ще направим армията си по-бърза (по отношение на време за реакция) ... дори ще спрем да купуваме оръжие, но ще разработим цялостна система за отбрана по интелигентен начин и ще бъдем по-силни от днес".

Коментарът му е след като западните правителства и по-конкретно САЩ критикуваха военните сделки на Сърбия с Русия. Наскоро Томас Заржецки, заместник-помощник-секретар на Държавния департамент на САЩ по въпросите за неразпространението, налагането на санкции и регионалните въпроси, посети Сърбия.

Служителят не направи изявления, но медии съобщиха, че той е съсредоточен върху военното сътрудничество между Сърбия и Русия.

Междувременно сръбският посланик в Москва Мирослав Лазански заяви, че Белград е искал да купи руската ракетна система С-400, но това се оказва твърде скъпо за Сърбия.

Грушко: Западът иска Балканите за арена на геополитическа борба

Грушко: Западът иска Балканите за арена на геополитическа борба

Русия ще продължава да работи с всички страни от региона