Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е сигурен, че предполагаемият опит на руски гражданин да вербува сръбски военнослужещ няма да повлияе на отношенията между Москва и Белград, съобщава ТАСС.

Видео трябва да се счита за провокация, коментира руското външно министерство.

"Ние не знаем какъв точно е този инцидент, все още трябва да се разбере. Всъщност това не е от компетентността на президентската администрация. Ние обаче сме уверени, че отношенията между Русия и Сърбия са от такова специално партньорско, братско и съюзническо естеството, че нищо не може да им повлияе", обяснява той.

Мария Захарова коментира на брифинг в Москва, че кадрите трябва да се разглеждат като "провокация", която трябва да създава "определено впечатление".

Тя обясни, че Москва често е забелязвала подобни провокации при срещи на високо равнище между руски и чуждестранни служители.

Сърбия разследва шпионска афера, руски дипломат вербува сръбски агент

Сърбия разследва шпионска афера, руски дипломат вербува сръбски агент

"Световни сили и регионални играчи, работят за реализиране на техните интереси"

Руският разузнавач Георги Клебан вече е извън Сърбия, коментира Реля Зелийски, началник на аналитика в Агенцията за разузнаване на Сърбия, цитиран от РТС. Местните служби за сигурност знаят самоличността на човека, наречен "високопоставен служител с офицерско звание", както и какво е трябвал ода изтъргува, но не искат да говорят за това, тъй като е "чувствителна територия на оперативно събиране на информация и анализ на данни".

Зелийски обяснява, че сцените, които се виждат във видеото, са "често срещани в разузнавателните кръгове" и че вътрешните разузнавателни служби съставят всички части от пъзела във връзка с това видео.

"Това е много реалистична ситуация и бихте се изумили колко често се случва по улиците на Белград и други градове по света", заяви Зелийски.

Сръбските агенции, както цивилни, така и военни, работят по всички обстоятелства в този случай, като добави, че сръбският президент ще даде допълнителни подробности по въпроса след заседанието на Съвета за национална сигурност, което предстои в четвъртък.

"Ние знаем доста за този случай и не само за него", коментира Зелийски.

Вашингтон плаши Сърбия със санкции, ако се сдобие с руски ракети

Вашингтон плаши Сърбия със санкции, ако се сдобие с руски ракети

"Надяваме се, че нашите сръбски партньори са наясно с това"

"Руският агент на разузнаването действа естествено в това видео и в момента е извън територията на Сърбия. Такива взаимоотношения могат да изглеждат така, а агентите на разузнаването могат да бъдат много изобретателни. Това е един от поредицата начини, по които членове на разузнаването, структурите и техните агентурни постове работят, така да се каже ", отбелязва той.

Зелийски допълва, че е "изключително важно да се каже, че противниковите разузнавателни операции в Сърбия, които продължават, не трябва да се свързват изключително  и само с Русия", тъй като това би било невярно заключение, нито е "изолиран случай".

"Напротив, колкото и да ви звучи като теория на конспирацията, други големи сили като САЩ, Великобритания и Франция, но и регионалните играчи, са много активни в постигането на своите интереси в Сърбия, както се и очаква в международните отношения и политиката. Сърбия е в много специфична ситуация, при трудни обстоятелства, докато нашето държавно ръководство, начело с президента Вучич, се сблъсква с голям натиск да се откаже от определени стратегически насоки и курсове, които е поела", обяснява Зелийски.

Русия иска стабилни Балкани, отговаря политически и военно на НАТО по границите си

Русия иска стабилни Балкани, отговаря политически и военно на НАТО по границите си

Медведев: Стремежите на САЩ да доминират над целия свят причиняват само вреда