Потребностите от руски природен газ в Европа постоянно се увеличават и Русия е готова да осигури необходимите количества. Това изтъкна руският президент Владимир Путин на среща с металурзи от Челябинск, съобщават руски медии.

"Газпром понастоящем доставя на Европа рекордни количества газ - над 600 млн. куб. метра на денонощие. Често ни обвиняват, че по този начин Европа изпада в зависимост от Русия, но това е глупав аргумент, защото зависимостта е взаимна", коментира руският държавен глава.

Владимир Путин посочи също така относно политическото си бъдеще, че възнамерява успешно да завърши своята политическа кариера и след това да се посвети на пътешествията.

Междувременно стана ясно, че Украйна е готова да обсъжда газовите проблеми с Русия на среща в Брюксел, която може да се проведе в края на седмицата. Киев не купувал газ пряко с Москва от ноември 2015 г. заради анексирането на Крим и подкрепата на Русия за сепаратистите в Югоизточна Украйна.

Европейският съюз разчита на Русия за близо една трета от потреблението на газ, като повече от половината от него се доставя именно през Украйна.