Руският президент Владимир Путин похвали новия свръхзвуков стратегически бомбардировач на Русия, след като го наблюдава по време на полет, подчертавайки, че той ще засили способностите на руските ядрени оръжия, съобщава "Ройтерс".

По силата на договор, подписан днес, 10 от модернизираните ядрени бомбардировачи Tу-160М ще бъдат доставени на руските военновъздушни сили на стойност на 15 млрд. рубли (около 270 млн. долара) всеки до 2027 г.

Гигантският самолет е значително модернизирана версия на бомбардировача от съветската епоха, който СССР би използвал в случай на ядрена война със Запада, за да доставя ядрени оръжия на големи разстояния.

"Това е сериозна стъпка към развитието на нашата високотехнологична сфера и укрепването на способността на страната да се отбранява", изтъкна Путин, като допълни, че новият самолет ще засили ядрената военна мощ на Русия.

Ту-160М може да пренася 12 крилати ракети или 12 ракети с малък обсег и може да лети 12 хил. км непрекъснато без презареждане.

Съществуващите версии на Ту-160 летяха от бази в Русия до Сирия, където бомбардираха сили, противопоставящи се на сирийския президент Башар Асад, един от най-близките съюзници на Москва в Близкия изток.

"Туполев", производителят на самолета, уверява, че модернизираната версия ще бъде с 60% по-ефективна от по-старата версия, със значителни подобрения в неговото въоръжение, навигация и авионика.

Русия също така си е поставила за цел да произведе модернизирана версия на самолета цистерна за презареждане Ил-78, който може да презарежда Ту-160 във въздуха, което му позволява да достигне всяка точка на планетата.