Русия и Индия развиват „привилегировано стратегическо партньорство”. Това е заявил руският президент Владимир Путин на индийския премиер Нарендра Моди, цитиран от ТАСС.

Путин е похвалил тясното икономическо и дипломатическо сътрудничество между двете държави.

Моди, който е в Москва за двудневна годишна двустранна среща на високо равнище, е изразил своите съболезнования на Путин за неотдавнашното сваляне на двата руски самолета заради конфликта в Сирия.

Припомняме, Турция свали руски военен самолет близо до сирийската граница миналия месец. Седмици по-рано пък руски пътнически самолет с над 200 души на борда се взриви над Египет заради бомба, свързана с терористичната организация „Ислямска държава”.

Моди описал инцидентите като огромна трагедия и заявил, че хората в Индия са страдали заедно с Русия.

Говорителят на Путин заявява, че лидерите очакват да подпишат много сделки, включително улеснение на митническите правила и на пътуване на гражданите на страните, в това число и руските държавни компании „Росатом” и руските железници.

Моди е пристигнал в Москва снощи и имал частна вечеря в Путин, обявява Кремъл в свое съобщение.

Моди възнамерявал да засили икономическото сътрудничество по време на своята визита, включително насърчаване на „Произведено в Индия”. Това е инициатива на правителството, подкрепяща производството в страната.

Индия, която един от най-големите потребители на руската отбранителна промишленост, се радва на близки връзки със страната от съветско време.

Лидерите на Индия и Русия са домакини на годишни двустранни срещи от 2000 година, като част от стратегическото партньорство между Путин и премиерът на Индия по това време.