Русия и Турция имитират сближаване, но има голямо недоверие между страните и лидерите им – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Това коментира журналистът Светослав Терзиев пред БНР.

По думите му, Турция е в положението на виновна, като тя трябва да се извини и най-вероятно даже ще изплати компенсации (за свалянето на руския самолет на турско-сирийската граница, б. р.). 

"Може да се възстанови доставката на турски плодове и зеленчуци. Могат да се върнат руски туристи, ако Турция гарантира тяхната безопасност. Това не е проблем, защото Ердоган наистина държи здраво юздите на управлението", посочи Терзиев.

Според него обаче въпросът е дали ще бъде подновен "Турски поток". "Северен поток" 2 заскърца и не върви. Русия иска да докаже, че може да се ориентира на юг. Но за тази цел трябва да се договори и с ЕС. Сравнително добрите отношения с Турция след напрежението не са достатъчни. Ще има послание за натиск върху Запада", смята той.

Според него със снощния многомилионен митинг в Истанбул Ердоган отправил силно послание към ЕС – мога да мина и без вас. "Отново имаше закана, че ще възстанови смъртното наказание. Турция очевидно е склонна да замрази отношенията със Запада, но да запази този тип управление", коментира Терзиев. 

По думите му, картата с бежанците все пак се играе предпазливо. Правилно е намерението на нашия премиер на 24 август да разговаря с Ердоган, каза още Терзиев.