Русия разполагала с разузнавателна информация от "сигурни източници", че провокации с химически оръжия в момента са в процес на подготовка в още райони в Сирия, включително Дамаск.

Това обяви руският президент Владимир Путин след разговори с италианския си колега Серджо Матарела в Москва, съобщават руски медии.

"Ние имаме информация от различни източници, че подобни провокации, а аз не мога да ги нарека по друг начин, се подготвят в други райони на Сирия, включително в южните предградия на Дамаск, където те възнамеряват да заложат някакви вещества и да хвърлят вината за тяхното използване на официалните сирийски власти", изтъкнал Путин по време на съвместната пресконференция.

Междувременно руският държавен глава обяви, че Русия официално ще се обърне към ООН в Хага за разследване на използването на химически оръжия в Идлиб.

"Всички инциденти, напомнящи за химическите атаки, които станаха в Идлиб, трябва да бъдат щателно разследвани", подчерта той.

На 7 април САЩ изстреляха 59 крилати ракети "Томахоук" по сирийска военновъздушна база край град Хомс. По думите на американския президент Доналд Тръмп, атаката била отговор на предполагаемо използване на химически оръжия в провинция Идлиб на 4 април, при което загинаха близо 90 души, включително деца.