Президентът на Русия Владимир Путин коментира пред своя венецуелски колега Николас Мадуро на преговори в Москва, че Русия подкрепя диалога между правителството и опозицията, за да намери изход от политическата криза във Венецуела, съобщава "Ройтерс".

Опозицията на Венецуела заяви по-рано този месец, че диалогът с посредничеството на Норвегия за опит да разреши кризата във Венецуела, е приключил, шест седмици след като правителството на Мадуро прекрати участието си.

Представителите на Мадуро се оттеглиха през август, в знак на протест срещу американския президент Доналд Тръмп заради затягане на санкциите.

Москва е един от най-големите поддръжници на Мадуро срещу това, което определя като усилия на САЩ за подкопаване.

Венецуела освободи зам.-председателя на парламента

Венецуела освободи зам.-председателя на парламента

Самбрано бе арестувяан през май

"Русия последователно подкрепя всички легитимни власти на Венецуела, включително институцията и парламента на президента. И със сигурност подкрепяме диалога, който вие, г-н президент, и правителството, провеждате с опозиционните сили. Считаме, че всяко отхвърляне на диалога е ирационално, вредно за страната и носи само заплахи за благосъстоянието на населението", коментира Путин, цитиран от ТАСС.

Той добави, че Москва винаги подкрепя законните власти.

Путин отбелязва и сътрудничеството на Москва и Каракас във военно-техническата област, което на първо място е свързано със задълженията на Русия за обслужване на оборудване, придобито от Венецуела. Според него става въпрос за доставката на резервни части и създаването на сервизни центрове. "Цялата тази работа върви по график, в стриктно съответствие с нашите споразумения", допълва руският президент.

Путин припомня и мащабните инвестиционни и енергийни проекти във Венецуела, отбелязвайки, че "Русия като цяло е инвестирала приблизително 4 милиарда долара във венецуелската икономика".

Разследват Гуайдо за връзки с наркотрафиканти от Колумбия

Разследват Гуайдо за връзки с наркотрафиканти от Колумбия

Заради снимки, публикувани в социалните мрежи