По инициатива на руския президент Владимир Путин, той проведе днес телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Двамата са изразили готовност да съживят двустранните отношения и да се борят заедно срещу тероризма, се посочва в съобщение на канцеларията на Ердоган, цитирано от "Ройтерс".  

Уточнява се, че разговорът бил много "продуктивен и позитивен"

До телефонния разговор се стигна, след като в понеделник Ердоган се извини в писмо до Путин за свалянето от страна на Турция на руския бомбардировач през ноември миналата година на сирийско-турската граница.     

Двамата също така са се съгласили по време на разговора си да се срещнат лично в близко бъдеще, отбелязвайки, че трябва да бъдат предприети необходимите стъпки към възстановяване на отношенията.

Путин и Ердоган подчертали необходимостта от засилване на международното сътрудничество в борбата срещу тероризма, посочват от Кремъл.

След разговора Владимир Путин е наредил на руското правителство да обсъди възстановяването на сътрудничеството с Турция, включително в търговията, съобщиха от Кремъл.

Путин възложил на руското правителство да премахне ограниченията срещу Туриця, свързани с туризма.

„Руският държавен глава заяви, че той ще възложи на правителството да започне преговори с турските власти за възстановяване на взаимноизгодното сътрудничество в търговията, икономиката и други области”, посочват от Кремъл.

Руският държавен глава изразил надежда, че турските власти ще предприемат допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на руските граждани в Турция.

Реджеп Тайип Ердоган от своя страна уверил, че Турция ще направи всичко, за да осигури сигурността на руските граждани в страната.

Путин отбелязал, че писмото на Ердоган е създало предпоставките за съвместна работа. Той казал на турския президент, че неговото писмо е трасирало пътя за обръщане на страницата в двустранните отношения след кризата.

Това е първият разговор между Путин и Ердоган, след като на 24 ноември Турция свали руски бомбардировач Су-24, участващ във военната операция в Сирия, при което катапултиралият се пилот бе убит във въздуха. Вторият пилот бе спасен.

В тази връзка руският президент изразил надежда, че разследването на Турция на убийството на руския пилот ще бъде обективно.