Президентът на Русия Владимир Путин настоя, че Москва трябва да демонстрира твърд отговор, когато правата на руски журналисти са нарушавани от чужди страни, съобщава "Спутник", като е сложил линк към новина за задържани руски журналисти в Беларус върху фразата "правата на руски журналисти са нарушавани в чужди страни".  

Путин отбеляза, че някои страни определят Русия като "геополитически враг" в официални документи и оказват натиск върху руските журналисти.

"Въпреки пропагандата си за "свободата на словото", те всъщност се придържат към нещо друго: популяризиране на собственото си информационно съдържание, което е от полза само за вътрешната и външната им политика", подчерта Путин.

Турция депортира двамата руски журналисти

Турция депортира двамата руски журналисти

Съд в Истанбул е освободил журналистите от НТВ

Руският държавен глава каза още, че руските журналисти и обществени организации трябвало да работят с колегите си в чужбина, за да демонстрират какво наистина се случва в тази съществена област.

Както отбелязва "Спутник", Путин обърна внимание на проблема, след като служители от Baltnews и латвийското подразделение на "Спутник" бяха обвинени в нарушаване на санкционния режим на Европейския съюз.

От щедро финансирания от Кремъл англоезичен дезинформационен сайт "Спутник" посочват, че това не е първият път, когато латвийските власти погват журналисти на медията. През 2018 г. старши редакторът на сайта на латвийския "Спутник" Валентин Розенцов беше задържан заради негово посещение в Москва. По-късно Facebook изтри и частния му профил за излъчване на проправителствен митинг в Рига. В коментар по въпроса пресслужбата на "Спутник" посочва, че подобни ситуации се били превърнали в нещо рутинно в Латвия и други прибалтийски страни.

Изявлението на Путин идва след поредния инцидент с журналисти на латвийския клон на "Спутник". Както се твърди, нещатни журналисти, работещи за новинарския сайт, бяха задържани от местната служба за сигурност, разпитани и освободени при условие, че не напускат страната или не разкриват подробности по случая.