Путин се противопостави на удължаването на президентстки мндати след гласуване на конституционни изменения. Президентът е уверен, че за Русия е необходима силна президентска институция, съобщава ТАСС.

"Сигурен съм, че ще дойде време, когато висшата президентска власт в Русия няма да бъде, както се казва, персонифицирана, няма да бъде асоциирана с никой конкретен човек", заяви той, изказвайки се в долната камара на парламента.

В същото време той отбеляза: "Но цялата ни предишна история се оформя по този начин и, разбира се, не можем да не вземем предвид това. Добре осъзнавам собствената си отговорност към гражданите на страната", уверява Путин.

Той отбеляза, че в Русия е нецелесъобразно да се премахне ограничението за броя на президентските мандати, тъй като промяната на властта е необходима, за да се гарантира динамиката на развитието на страната.

"Стабилността може да бъде по-важна и трябва да бъде приоритет, особено в момент, когато страната има много проблеми. След като политическата, икономическата и социалната сфера придобият вътрешна стабилност и зрялост, когато държавата стане по-мощна и трудна за уязвимост отвън, тогава възможността за промяна на властта излиза на преден план, разбира се. Тя е е необходима за динамиката на развитието на страната".

По думите му, "затова смятам, че въпреки това е нецелесъобразно да се премахне от Конституцията ограничение за броя на президентските мандати".

Путин уверява, че се ръководи изключително от волята на хората и интересите на страната. Той очаква, че заедно с депутатите ще направи много за страната до 2024 г., "и тогава ще видим".

Путин: Русия е подготвена да отговори на всеки агресор, както СССР на фашизма

Путин: Русия е подготвена да отговори на всеки агресор, както СССР на фашизма

Руският лидер разкритикува изявленията, че Адолф Хитлер и Йосиф Сталин имат еднаква роля за избухването на Втората световна война

Руският лидер иначе каза, че не е против възможността да участва на президентските избори през 2024 г.

На заседание на Държавната дума днес депутатът от "Единна Русия" Валентина Терешкова предложи Путин да продължи управлението си след 2024 г.

Президентът каза пред Държавната дума, че ще подкрепи предложението при условие, че Конституционният съд постанови, че не противоречи на основния закон.

Държавната дума одобри предложението на Терешкова.