Руският президент Владимир Путин облекчава от вторник мерките за национално блокиране за коронавирус, бизнесът възобновява работа, съобщава БиБиСи.

Той обясни, че "неработният период" на страната, наложен за ограничаване на вируса, е продължил шест седмици.

Облекчаването на ограниченията ще засегне всички сектори на икономиката, но някои региони могат да продължат с по-строг контрол, ако е необходимо. Русия в момента е на трето място по брой потвърдени инфекции в световен мащаб.

През последните 24 часа тя отчете рекорден дневен ръст от 11 656 случая, с което официалният брой е 221 344.

Това означава, че в момента Русия има повече потвърдени случаи от Италия и Великобритания. Само Испания и САЩ отчитат повече заразени. Според официални данни, 2 009 души в Русия са загинали от вируса.

Коронавирус: Русия с нов рекорд по заразени за 24 часа, вече е трета в света

Коронавирус: Русия с нов рекорд по заразени за 24 часа, вече е трета в света

За последното денонощие са се заразили още 11 656 души

В телевизионно обръщение руският лидер обяви прекратяването на шест седмици общодържавни ограничения, които са позволили на страната да подготви здравната си система и да спаси "много хиляди животи".

"От утре, 12 май, националният период на неработни дни ще приключи за всички сектори на икономиката", заяви Путин.

Големите публични събития остават забранени и хората все още трябва да следват "строги санитарни изисквания", но в интерес на всички е икономиката "да се върне към нормалното си състояние", каза той, като добави, че строителството и земеделието трябва да бъдат сред първите индустрии, които да се рестартират.

Но епидемията далеч не е приключила, предупреди президентът, като заяви, че "опасността остава". "Не трябва да допускаме ... нова вълна от епидемията и растеж на сериозни усложнения".

Обръщението е само дни след като кметът на Москва Сергей Собянин удължи блокирането на столицата до 31 май.

Въпреки че строителните и индустриалните работници вече трябва да се върнат на работа в града, всеки трябва да носи маска и ръкавици в магазините и в обществения транспорт.

Жителите все още не могат да напуснат дома си, освен ако не пазаруват, работят или разхождат кучето и трябва да имат разрешение за пътуване. Москва е епицентърът на руската епидемия, повече от половината официално потвърдени случаи и смъртта на страната.

Собянин коментира, че в столицата може да има повече от 300 000 заразени - около три пъти повече от потвърденото 115 909.

През почивните дни Русия бе принудена да отмени своя ежегоден парад за Деня на победата през Втората световна война поради коронавируса.

Европа предпазливо се отблокира и навлиза в "нова нормалност"
Обновена

Европа предпазливо се отблокира и навлиза в "нова нормалност"

На фона на страховете от втора коронавирусна вълна