В цяла Европа хората вече наблюдават облекчаване на мерките за блокиране, бизнесът се отваря отново и децата започват да се връщат на училище. Ето как европейците излизат от живота в режим на блокада към "нова нормалност" на фона на страховете от втора коронавирусна вълна, пишат БиБиСи и ЕрЕфАй.

Испания

51% от испанците отново ще могат да се насладят на откритите тераси на барове и ресторанти, макар и с ограничен капацитет, и да се срещнат със семейство или приятели в събирания до 10 души.

Футболният отбор на Реал Мадрид поднови тренировките този понеделник, следвайки ФК Барселона, който започна да тренира отново миналия петък.

Въпреки това градовете Мадрид и Барселона, силно засегнати от Ковид-19 са изключени от облекчаването на страната, като са остават под строги ограничения.

Училищата в Испания няма да се отворят отново до септември, кината и театрите също остават затворени.

Италия

Жителите вече могат да се придвижват, като офисите и фабриките са отворени миналата седмица. Магазини, музеи, църкви и библиотеки ще отворят отново на 18 май.

Баровете и ресторантите ще започнат да работят отново от юни, въпреки че училищата ще останат затворени до септември.

Маски трябва да се носят в обществения транспорт и да се спазва социална дистанция и в парковете.

Германия

Отделни германски региони взимат свои собствени решения относно изхода си от блокиране.

Кафенета и ресторант са отворени отново в североизточния регион Мекленбург-Западна Померания, като някои други ще последват примера в следващите дни и седмици.

Повечето магазини вече са отворени, като децата бавно се връщат на училище. Футболните мачове в Бундеслигата също се възобновяват, но големи събития като фестивали са забранени до края на лятото.

Местните ще въведат отново ограничения, ако в тяхната зона регистрират повече от 50 нови инфекции на 100 000 жители за седмица.

Белгия

Повечето фирми отвориха в понеделник, включително магазини, които не са от първа необходимост, а училищата ще отворят на 18 май - но не повече от 10 деца ще бъдат допускани във всяка класна стая.

Кафенетата, ресторантите и баровете трябва да останат затворени. В централен Брюксел ще има ограничения на скоростта на автомобилите с приоритет към велосипедисти и пешеходци.

Холандия

Библиотеките се отварят за посетители и фризьорски салони, козметици, масажисти и терапевти работят от 11 май. Основните училища също ще се отворят частично.

Баровете и ресторантите ще могат да отварят своите открити пространства за клиенти от 1 юни; средните училища също ще се отворят отново.

Услугите на обществения транспорт ще възобновят графика си, при условие че пътниците носят маски за лице.

Къмпингите и ваканционните паркове могат да се отворят отново от 1 юли, както и театри, ресторанти и кина с до 100 клиенти със социално дистанциране.

Хората могат да играят спортове на открито, стига да спазват социално дистанциране.

По-големите събития и контактните спортове могат да се възобновят през септември.

Швейцария

Основните и средните училища отвориха отново понеделник с ограничени часове. Ресторанти, музеи и книжарници също започнаха работа отново, но срещи на повече от петима души остават забранени.

Гърция

Докато книжарниците и фризьорските салони вече са отворени от седмица, други магазини започват от понеделник.

Археологическите обекти ще бъдат отворени на 18 май, като музеите ще бъдат отворени отново в средата на юни. Премахването на мерките за блокиране на мигрантските лагери е отложено за 21 май.

Църквите са отворени за индивидуална молитва на 4 май, и религиозните служби ще бъдат разрешени от 17 май.

Училищата се отварят на 11 май само за тези от последната година, като специални мерки включват ученици, които посещават учебни часове в различни дни.

Търговските центрове в закрити помещения могат да отворят на 1 юни.

Кафенетата и ресторантите ще могат да се отварят на 1 юни, но само с места за сядане на открито и ясно разстояние между столовете

Хърватия

Откритите пространства в барове и ресторанти се отвориха в понеделник и вече са разрешени събирания до 10 души. Училищата възобновяват дейност на доброволна основа.

Дания

Търговските центрове отново отвориха в понеделник, след като началните училища бяха отворени миналия месец, въпреки че родителите и посетителите нямат право да влизат в училищните помещения, а децата пристигат и напускат училище по различно време. Деца между 12 и 16 години ще се завърнат от 18 май, както и изпитите за студентите.

Професионалният спорт е разрешен зад затворени врати, заедно с любителския спорт.

Търговските центрове, кафенета и ресторанти трябва да бъдат отворени на 11 май с насоки за социално дистанциране.

Социалните събития са ограничени до 10 души.

Границите остават затворени. Фаза 3 започва на 8 юни и обхваща музеи, кина, зоологически градини, спорт на закрито и колежи. Фаза 4 е от началото на август и ще включва фитнес зали, басейни и нощни клубове.

Норвегия

Всички училища се отварят в понеделник, въпреки че баровете и културните центрове остават затворени до юни.

Исландия

Университетите, музеите и фризьорските салони са отворени от миналата седмица.

Финландия

Училищата ще възобновят дейност на 14 май.

Франция

Жителите вече не трябва да предоставят свидетелства за пътуване и пътуванията с кола в радиус до 100 км от дома са позволени. По-дългите пътувания все още изискват сертификат и по време на час в пик в Париж ще е необходимо разрешение от работодателя или убедителна причина да пътувате

Франция се разделя на две, като четири "червени зони", включително Париж, пазят паркове, градини и училища за 11 до 18-годишни деца.

Основните училища и детски ясли могат да се отворят отново след 11 май, докато училищата за деца от 11 до 15 години (колежи) в "зелени зони" ще отворят на 18 май. Ограничение от 15 ученици ще бъде поставено в класните стаи, а маски ще бъдат задължителни за по-големи деца. Училищата за 15 до 18-годишните няма да се отварят преди юни.

Всички магазини (търговски центрове в Париж) вече могат да се отворят отново; центровете за отдих и гробищата могат да се отворят отново, но баровете и ресторантите ще останат затворени.

Ще се разрешат и събрания на по-малко от 10 души.

Ирландия

Училищата ще останат затворени до септември, докато на работниците на открито като строителните работници и градинарите ще бъде разрешено да възобновят дейностите от 18 май.

Детските ясли и градини ще бъдат отворени за децата на основните работници от 29 юни, а това ще бъде разширено и за децата на други работници от 20 юли. От 18 май помощници ще бъдат изпратени в домовете на 5000 работници.

Социални посещения ще бъдат разрешени за други домакинства от 8 юни, а от 29 юни хората ще могат да пътуват в радиус от 20 км от домовете си.

Сватбите, кръщенията и малките социални събирания ще бъдат разрешени от 20 юли, но само за семейството и близките приятели.

Магазини, които продават несъществени вещи, могат да се отворят от 8 юни, ако броят на персонала и клиентите остане малък, а по-големите помещения могат да се отворят от 29 юни.

Австрия 

Министърът на здравеопазването коментира, че отварянето на малки магазини в средата на април не е предизвикало скок в случаите, като новите инфекции са се увеличили само с 0,2%. Но месец май ще бъде "решаващият месец".

По-големите магазини, търговски центрове и фризьори отново отвориха в началото на май.

Публичните паркове, малките магазини, магазините за домашни любимци и градинските центрове са отворени от 14 април.

Спортът на открито, който може да бъде социално дистанциран, като тенис, голф и лека атлетика, вече е разрешен.

Събиранията на до 10 души са разрешени от началото на май.

Ресторантите и кафенетата ще се отворят от средата на май, а хотели, зоологически градини, басейни и туристически атракции ще отворят от края на месеца.

Учениците в последната си учебна година се завърнаха в часовете в началото на май. Другите ще започнат да се връщат от средата на месеца.

Швеция

Швеция няма много за отменяне, тъй като не наложи мерки като тези, наблюдавани в останалата част на континента.

Ресторанти, барове, училища и предприятия останаха отворени. Бяха забранени събиранията на повече от 50 души и посещенията в домове за възрастни хора.

Швеция е регистрирала над 3000 смъртни случая, най-високият брой на глава от населението в сравнение с останалите северни страни.

Повечето от населението предприе доброволно социално дистанциране. Много хора работят от вкъщи, като държат поне на метър разстояние други хора поне част от времето и се въздържат от пътуване.

Русия

Страната не е готов да премахне блокирането.

За разлика от други европейски страни, епидемията от Русия тепърва ще достига своя връх и поне 10 000 нови инфекции са регистрирани всеки ден миналата седмица. Все още няма да има край на блокирането.

Президентът Владимир Путин остави на местните управители да вземат решение за най-добрата политика.

Москва, като най-засегнатият град, наложи най-строгите ограничения, които ще продължат най-малко до 31 май.

От 12 май ще бъде задължително носенето на ръкавици и маски в магазините и в градския транспорт в Москва.

Отворени са само хранителни магазини и аптеки. Кметът на Москва Сергей Собянин казва, че е рано да се отварят несъществени магазини и търговски центрове.

Училищата са затворени и много хора работят от вкъщи. В момента няма план за отваряне. Пътуването в Москва, а също и между градовете е неприемливо. Много градове имат полицейски кордони и се допускат само тези с местна регистрация.

Пристигащите от Франция без карантина в Обединеното кралство

Пристигащите от Франция без карантина в Обединеното кралство

Двете страни "работят заедно при предприемането на подходящи мерки за границата"