Руският президент Владимир Путин обяви, че е получил руската COVID-19 ваксина "Спутник V" по-рано тази година, след като преди това отказа да разкрие с коя ваксина е бил имунизиран, съобщава "Ройтерс".

Той го стори по време на ежегодното събитие, в което Путин в пряк телевизионен ефир отговаря на подбрани от Кремъл удобни въпроси на руснаци.

68-годишният Путин получи две дози ваксина срещу COVID-19 през март и април, съобщи тогава Кремъл без да разкрива с кой точно препарат. Властите не публикуваха видеозапис от имунизацията му.

Тази липса на публичност попадна под светлините на прожекторите този месец, след като властите се оплакаха от бавния темп на ваксинацията, като започнаха да се опитват да принуждават хората да се имунизарат.

Путин получи втората доза от ваксина, но пак не разкри коя

Путин получи втората доза от ваксина, но пак не разкри коя

Русия има три ваксини - "Спутник V", "ЕпиВакКорона" и "КовиВак"

"Взех решение за себе си да бъда ваксиниран със "Спутник V", особено след като нашите въоръжени сили използват "Спутник V", а в края на краищата аз съм главнокомандващ", отбеляза той.

По думите му той не бил усетил нищо след първата инжекция, докато след втората доза температурата му се е повишила малко.

Путин отбеляза, че бил помолен да не разкрива коя ваксина е използвал, за да избегнел създаването на несправедливо предимство за препарата.

Той също така подчерта, че продължавал да не подкрепя задължителната ваксинация срещу коронавируса. В тази връзка той обърна внимание на закона от 1998 г., който се отнася до имунната защита на населението.

"Има два основни компонента: национален календар за ваксинация - той е задължителен и това е задължителна ваксинация", припомни президентът.

Путин добави, че има предложения за прехвърляне на ваксинацията срещу COVID-19 към този раздел от "националния план", но депутатите от Държавната дума не подкрепиха идеята.

Руският президент призова руснаците да слушат "специалистите" и да се ваксинират, докато страната му изпитва затруднения да имунизира населението си на фона на нарастващата трета вълна на COVID-19.

"Необходимо е да слушаме не хора, които разбират малко от това и разпространяват слухове, а специалисти", настоя той, докато социологически проучвания показват, че мнозинството от руснаците се противопоставят на получаването на коронавирусни ваксини.

Путин: Руските ваксини са ефективни срещу нови коронавирус мутации

Путин: Руските ваксини са ефективни срещу нови коронавирус мутации

Ефективни са срещу "тези щамове, които плашат всички в Европа"

Кремъл заяви тази седмица, че Русия няма да постигне целта си да ваксинира 60% от руснаците до есента, тъй като имунизацията върви много бавно.

Русия съобщи за 669 починали, свързани с коронавирус, през изминалото денонощие, най-високият официален брой от началото на епидемията в страната. Той също така потвърди 21 042 новозаразени през последните 24 часа, включително 5 823 в Москва.

Властите обвиниха варианта "Делта" за скока на заразените.