Израел скоро ще може да има свободен достъп до руския пазар, след като е близо до присъединяване към зоната за свободна търговия на Евразийския икономически съюз. Това обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от руските медии.

Той добави, че споразумението е "на последен етап" на преговорите.

Путин коментира, че е "много важно" да се увеличи търговията с Израел и добави, че търговията между Русия и Израел е нараснала с 9% през 2018 г., като все още остава сравнително малка - 3 млрд. долара. Путин заяви, че е решен на по-добри действия в търговията с Израел.

Говорейки пред международна конференция на фондация Keren Hayesod в Москва, Путин заяви, че Русия се стреми да сътрудничи с Израел в селското стопанство, производството на млечни продукти, науката и иновациите и в хуманитарните усилия в бъдеще.

Руският държавен глава е изтъкнал също така, че Израел се смята за рускоезична държава в Русия. Според него руснаците и израелците са свързани чрез родствени и приятелски връзки. По думите на Путин около 2 млн. рускоезични хора живеят в Израел и имат гражданство.

Путин също така обяви, че планира да посети Израел през януари догодина, за да открие паметник на жертвите от Втората световна война в Йерусалим.