От Кремъл съобщиха, че руският президент Владимир Путин е разговарял със саудитския крал Салман, като по време на разговора е осъдил действията на бунтовниците в Йемен от по-рано тази седмица, когато те изстреляха ракета по саудитската столица, съобщава "Асошиейтед прес".

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници изстреляха ракета към Рияд

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници изстреляха ракета към Рияд

ПРО-то на Саудитска Арабия прихванало ракетата южно от столицата

От Кремъл уточниха, че Путин е осъдил изстрелването и е призовал за задълбочено разследване на инцидента в телефонен разговор със Салман.

Ръководената от Саудитска Арабия коалиция, която се сражава с бунтовниците хуси в Йемен, заяви, че е прихванала ракета, изстреляна над Рияд във вторник. Хусите от своя страна уточниха, че са изстреляли ракетата, като целта ѝ е била дворецът "Ямама" в Рияд, където саудитският монарх ръководи седмичните заседания на правителството и приема чуждестранни лидери.

Путин призовал за мирно уреждане на кризата в Йемен.

От Кремъл уточниха, че двамата държавни ръководители също така са подчертали необходимостта от засилване на усилията за договаряне на политическо решение на конфликта в Сирия и са обсъдили съвместни действия за стабилизиране на световния петролен пазар.

Интересното е, че бунтовниците хуси са подкрепяни материално, включително с оръжия, от Иран, а Русия в последно време демонстрираше много близки отношения с Ислямската република, включително във връзка със Сирия. Иран и Саудитска Арабия са врагове.