Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси обявиха, че са изстреляли балистична ракета към саудитската столица Рияд, съобщи техен говорител в "Туитър".

Уточнява се, че мишената на ракетата е бил кралският дворец "Ал Ямама". Саудитски лидери са провеждали среща в двореца по същото време, твърди телевизията на хусите, като техен говорител уточни, че изстреляната ракета е Volcano H-2.

Няма съобщения за каквито и да било щети.  

Ръководената от Саудитска Арабия коалиция, сражаваща се в Йемен, от своя страна обяви, че е прихванала ракетата южно от Рияд

Очевидци в Рияд посочват пред "Ройтерс", че са чули взрив и са видели облак дим.

САЩ обвиниха Иран във въоръжаване на бунтовници и терористи

САЩ обвиниха Иран във въоръжаване на бунтовници и терористи

Хейли обвини Иран, че доставя ракети на бунтовниците хуси в Йемен

САЩ през миналата седмица представиха за първи път парчета от ирански оръжия, доставени на хусите, като определиха това като убедителни доказателства, че Техеран нарушава резолюциите на ООН.

Оръжията включваха овъглени остатъци от, според твърденията на Пентагона, произведена в Иран балистична ракета с малък обсег, изстреляна от Йемен на 4 ноември към международното летище в Рияд, което се намира в покрайнините на саудитската столица, както и дрон и противотанково оръжие, открито в Йемен от саудитските военни.

Иран отрече да е снабдявал хусите с такива оръжия и определи показаните оръжия като "фалшификация".

Саудитска Арабия се нахвърли на Иран за изстреляната ракета от Йемен

Саудитска Арабия се нахвърли на Иран за изстреляната ракета от Йемен

"Крещящ акт на военна агресия"

САЩ признаха, че не биха могли да кажат точно кога оръжията са били предадени на хусите, и в някои случаи не биха могли да кажат кога са били използвани.

Ала американският посланик в ООН Ники Хейли изрази увереност, че зад прехвърлянето на оръжията стои Техеран.