Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за помилване на Михаил Ходорковски, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Няколко часа след оповестяването на решението адвокатите на бившия шеф на „Юкос", който прекара в затвора 10 години от живота си, потвърдиха за освобождаването му.
Според тях той вече е напуснал лагера в Сибир, където излежаваше присъда по обвинения в измами и неплащане на данъци.

"Ръководен от принципите за хуманност, постановявам: да бъде помилван осъденият Михаил Борисович Ходорковски и да бъде освободен от по-нататъшно излежаване на наказанието лишаване от свобода", гласи текстът на президентския указ.

Михаил Ходорковски бе арестуван през 2003 година, а през 2005-а получи 9-годишна присъда, по-късно намалена на 8 години.

В сряда 446 депутати от руската Дума приеха Закон за амнистията, съгласно който се очаква в следващите шест месеца да бъдат помилвани меджу 20 и 22 хиляди души, задържани по различни обвинения.

От Закона за амнистията се очаква да бъдат помилвани активистите на „Грийнпийс", задържани по време на т.нар. Арктически протест, както и музикантите от женската пънк-група „Пуси Райът".

Преди минути руските медии съобщиха,
че веднага след освобождаването си Михаил Ходорковски е отпътувал за Германия, където се лекува неговата майка.

Самият Ходорковски е заявил, че се е обърнал към президента на Русия с молба за помилване „във връзка със семейни обстоятелства", отбеляза ИТАР-ТАСС.

За признаване на вина не е ставало въпрос", казва се в съобщение на Ходорковски. Той се е обърнал към президента на Русия още на 12 ноември.

Отделно бившият шеф на „Юкос" благодари на Ханс-Дитрих Геншер за помощта му.