Руският президент Владимир Путин отива на двудневно посещение в Узбекистан, където ще разговаря с лидера на страната Шавкат Мирзийоев. Това предаде информационната агенция ТАСС.

Това е третата визита на Путин зад граница от началото на новия му президентски мандат (инаугурацията се състоя на 7 май).

Путин и Мирзийоев ще обсъдят текущото състояние и перспективите за по-нататъшно развитие на руско-узбекските отношения, стратегическо партньорство и съюз, а също така ще обменят мнения по текущи регионални въпроси.

Държавните глави ще вземат участие и в първото заседание на Съвета на регионите на Русия и Узбекистан. Освен това по време на посещението ще бъдат подписани няколко съвместни документа. Първите работни срещи на Путин в Узбекистан са насрочени за вечерта на 26 май.

По правило държавното посещение включва посещение на два града. Очаква се обаче Путин да посети само Ташкент при предстоящото си пътуване.

Последният път, когато Путин посети Узбекистан беше през септември 2022 г., за да присъства на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество. Мирзийоев от своя страна посети Москва за Деня на победата.

Започна посещението на Путин в Китай

Започна посещението на Путин в Китай

Руският президент ще посети Пекин и Харбин. Води военна делегация