За втори път през последните 10 дни Владимир Путин постави под въпрос легитимността на украинския президент Володимир Зеленски, пише руската служба на BBC.

Украинските власти наричат ​​подобни изявления информационна спецоперация, насочена срещу законните лидери на държавата, които се противопоставят на руската агресия.

Отговаряйки на въпроси на журналисти преди да отлети за Москва от Узбекистан, Путин каза, че "по предварителна оценка единствената легитимна власт в Украйна остават парламентът и председателят на Радата

Путин и други руски официални лица казват, че пълномощията на Зеленски са приключили на 20 май, след като са изминали пет години от встъпването му в длъжност. На 24 май Путин заяви, че пълномощията на украинския президент са "приключили".

Украинската конституция обаче изрично забранява провеждането на президентски избори по време на военно положение. В него се съдържа и разпоредба, че настоящият президент запазва правомощията си до встъпването в длъжност на следващия държавен глава.

Украинските власти заявиха, че Русия се опитва по всякакъв начин да "постави под въпрос легитимността на правителствените решения, взети в Украйна след 20 май, да всее паника", както и да разпространява всякакви "теории на конспирацията" в обществото.

Зеленски зове Байдън да не дава повод на Путин да го аплодира
Обновена

Зеленски зове Байдън да не дава повод на Путин да го аплодира

Той настоява американският президент да присъства на мирната среща в Швейцария