Затварянето на границата между Русия и двете самопровъзгласили се републики в Донбас от украинските военни може да повтори сценария с клането в босненския град Сребреница. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на заседание на Съвета по правата на човека на Русия, съобщават руските медии.

"Украинската страна продължава да настоява - нека нашите военни затворят границата. Мога да си представя какво би могло да стане по-нататък. Това ще бъде повторение на Сребреница", предупреди руският държавен глава.

Нормандската четворка - без пробив за газа и контрола над украинската граница
Обновена

Нормандската четворка - без пробив за газа и контрола над украинската граница

Съгласие за размяна на задържани лица…

Коментарите на Путин препращат към клането в Сребреница в Босна и Херцеговина, което беше извършено през 1995 г. Повече от 8 000 бошняци бяха избити от армията на босненските сърби. Това се смята за най-голямото масово убийство в Европа след края на Втората световна война.

Руският президент също така изразил изненадата си от липсата на закон за помилване вследствие на конфликта в Донбас, въпреки че се говори за подобно законодателство от 2015 г. насам.

Украйна настоява контролът върху руската граница с Донбас да бъде прехвърлен на Киев преди изборите в региона. Това обаче противоречи на Минските споразумения от 2015 г., които предвиждат прекратяване на огъня, освобождаване на заложници, изтегляне на въоръжените сили и създаване на автономни региони в разкъсаната от войната страна.

Клането през 1995 г. в Сребреница беше един от най-мрачните епизоди на кървавите войни, които се разиграха по време на разпадането на Югославия. Хиляди босненски мюсюлмани и тийнейджъри бяха убити в града от войските, командвани от Ратко Младич, който по-късно беше осъден на доживотен затвор за геноцид.

Украйна и Русия доволни от разговорите на Нормандската четворка

Украйна и Русия доволни от разговорите на Нормандската четворка

Руският президент Владимир Путин и украинският президент Владимир Зеленски се срещнаха за първи път в понеделник