Изпитанията на зенитно-ракетните системи С-500 се приближават към завършване, след което те ще бъдат въведени на въоръжение в руската армия. Това обяви руският президент Владимир Путин, откривайки серия от съвещания по военната тематика в Сочи, информира "Новости".

"В въздушно-космическите сили около 70% от зенитно-ракетните полкове са преоборудвани със съвременни системи С-400, следващата стъпка е снабдяването на войските с комплексите С-500, чиито изпитания вече успешно се завършват", отбеляза Путин.

ПВО комплексът С-500 трябва да е факт през 2021 г.

ПВО комплексът С-500 трябва да е факт през 2021 г.

Планове за превъоръжаване

Както заяви по-рано руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко, руските въоръжени сили планират да получат първите комплекси от зенитно-ракетната система с голям обсег на действие С-500 през 2021 г., като серийната доставка щяла да започне чак през 2025 г.

Първите комплекси от зенитно-ракетните системи С-500 могат да постъпят на въоръжение в Южния военен окръг, посочи по-рано командващият войските на военния окръг генерал Александър Дворников.

В Русия започнаха държавни изпитания на зенитно-ракетната система С-500

В Русия започнаха държавни изпитания на зенитно-ракетната система С-500

Очаква се първите С-500 да постъпят във въоръжените сили на Русия през 2021 година

Зенитно-ракетната система С-500 "Прометей" принадлежи към ново поколение системи "земя-въздух". Тя представлява универсален комплекс с далечно действие и височинно прехващане с повишен потенциал за противоракетна отбрана и е способна да прехваща балистични ракети. Системаха е способна да удря не само балистични, но и аеродинамични цели (самолети, хеликоптери, други въздушни цели), както и крилати ракети.

Съгласно данни от открити източници радиусът на поразяване на С-500 е около 600 километра. Освен това системата ще може да открива и едновременно да поразява до десет балистични свръхзвукови цели, летящи със скорост до 7 километра в секунда, както и има възможност да унищожава бойните глави на хиперзвукови ракети. По своите характеристики С-500 значително щяла да превъзхожда С-400 и американския ѝ конкурент Patriot Advanced Capability-3.

Русия се хвали: С-500 ще може да унищожава хиперзвукови оръжия в космоса

Русия се хвали: С-500 ще може да унищожава хиперзвукови оръжия в космоса

Системата нямала аналог