Руският президент Владимир Путин поздрави Николас Мадуро за преизбирането му за президент на Венецуела, като каза, че Москва се радва на стратегическо партньорство с южноамериканската държава и че Мадуро винаги е добре дошъл в Русия, предава Ройтерс.

Мадуро и неговият опозиционен съперник Едмундо Гонзалес заявиха, че са спечелили президентските избори. Вашингтон и други чужди правителства поставиха под съмнение официалните резултати, които дадоха победа на действащия президент.

Националният избирателен орган съобщи малко след полунощ, че Мадуро е спечелил трети мандат с 51% от гласовете - резултат, който ще направи продължителността на социалистическото управление общо четвърт век.

"Руско-венецуелските отношения имат характер на стратегическо партньорство", каза Путин в послание до Мадуро, съобщиха от Кремъл. "Уверен съм, че Вашата дейност на държавен глава ще продължи да допринася за прогресивното им развитие във всички посоки.

"Това напълно отговаря на интересите на нашите приятелски народи и е в съответствие с изграждането на по-справедлив и демократичен световен ред", каза Путин. "Искам да потвърдя нашата готовност да продължим конструктивната съвместна работа по актуални въпроси от двустранния и международния дневен ред. "Помнете, че винаги сте желан гост на руска земя."

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон има сериозни опасения, че резултатите, обявени от избирателната власт, не отразяват гласовете на хората. Опозицията твърди, че Избирателния съвет, който трябва да е независим орган е под контрола на Мадуро.

Руски бойни кораби акостираха във Венецуела

Руски бойни кораби акостираха във Венецуела

Кремъл показва мускули