Руските следователи работят ефективно в Донбас и Новорусия, събирайки неопровержими доказателства за престъпленията на неонацистите и техните съучастници.

Това заяви руският президент Владимир Путин във видеообръщение по повод Деня на следователите на Руската федерация, цитиран от ТАСС.

"Бих искал да отбележа, че сега, в условията на специална военна операция, разследващите органи решават специални, допълнителни, изключително важни задачи, в това число ефективно действат в освободените територии, понякога в много трудни условия, с риск за живота , те внимателно записват и събират неопровержими доказателства за престъпленията на неонацистите, наказателните сили, техните съучастници, терористи и екстремисти", каза Путин.

DeepState: Русия напредва в Донбас

DeepState: Русия напредва в Донбас

Киев не е коментирал новите данни 

Путин обяви неизбежността на наказанието за онези, които се опитват да разделят руското общество, да сплашат хората или да играят на религиозни или национални чувства. 

"Искам да подчертая, че тези, които се опитват да сплашат хората, да разцепят нашето общество, да играят на религиозни или национални чувства, никога няма да успеят да получат неизбежно и справедливо възмездие", каза държавният глава.

Путин смята за необходимо в настоящата ера на бързи промени да се подобрят методите за разследване на престъпления. Държавният глава, поздравявайки професионалния празник на следователите, изрази увереност, че те ще действат компетентно и своевременно.

Британски генерал: Русия губи 5 години и 1,5 милиона души, за да постигне целите си в Украйна

Британски генерал: Русия губи 5 години и 1,5 милиона души, за да постигне целите си в Украйна

Той призна, че и украинската страна понася загуби

"Днес, в ера на динамични промени в света, технологична революция, миграционни потоци, локални конфликти, формирането на пазари на бъдещето, възникват нови рискове, които включват киберзаплахи, трафик на наркотици, трансгранични престъпни групи във виртуалното и финансовото пространство", каза Путин.

Той е убеден, че "трябва да отговорим на тези предизвикателства компетентно и бързо, да подобрим методите за разследване, да въведем модерни подходи, цифрови решения, които ни позволяват не само да разкриваме, но и да предотвратяваме престъпления".