Руският президент Владимир Путин е изразил загриженост по време на срещата на БРИКС в Бразилия относно проблема с контрола върху въоръженията, изтъквайки отрицателния ефект от действията на САЩ. Това каза прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от руските медии.

"Той каза, че действията на САЩ имат по много начини отрицателен ефект. Фактически денонсирания Договор за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег, пълното неведение, в което се намираме всички, каква ще бъда съдбата на Нов СТАРТ, ще има ли удължаване или няма да има, защото САЩ не разкриват позицията си по никакъв начин", посочил Песков.

Русия вещае на Нов СТАРТ същата съдба като на договора за ликвидиране на ракетите

Русия вещае на Нов СТАРТ същата съдба като на договора за ликвидиране на ракетите

Договорът за ракетите беше денонсиран на 2 август

По думите му руският държавен глава е изразил безпокойство в това отношение.

"И в много отношения, разбира се, позицията му се споделя от страните членки на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка)", добави Песков.

По-рано началникът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин отбеляза, че Договорът за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ) може да прекрати действието си след Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен през 1987 г.

Както подчерта Путин, Нов СТАРТ се явява последният инструмент за ограничаване на надпреварата във въоръжаването.

Междувременно посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов изрази готовността на руската страна да продължи конструктивен диалог с Вашингтон относно контрола над въоръженията.