Договорът за контрола на ядрените оръжия Нов СТАРТ между Русия и САЩ вероятно ще се има същата съдба като Договора за ракетите със среден и малък обсег, който беше денонсиран на 1 февруари 2019 г. Това обяви началникът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин, цитиран от руските медии.

Договорът Нов СТАРТ, подписан през 2010 г., изтича на 5 февруари 2021 г., въпреки че технически може да бъде удължен до 2026 г.

Краят на Нов СТАРТ стимулира САЩ и Русия да произвеждат повече ядрени оръжия

Краят на Нов СТАРТ стимулира САЩ и Русия да произвеждат повече ядрени оръжия

Нова надпревара във въоръжаването

Споразумението предвижда намаляването наполовина на стратегическите ядрени ракетни установки и ограничаване на броя на разположените стратегически ядрени бойни глави до 1 550 броя.

Нов СТАРТ понастоящем е последният оставащ договор за контрол на оръжията между Русия и САЩ след денонсирането по-рано тази година на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, подписан през 1987 г.

САЩ официално се отказаха от Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег на 2 август, половин година след като спряха да изпълняват задълженията си по него. Москва отговори реципрочно, като също преустанови изпълнението на клаузите на договора.

Русия потвърждава ангажимента си към договора Нов СТАРТ

Русия потвърждава ангажимента си към договора Нов СТАРТ

Ведомството уточнява общият потенциал на Русия към 5 февруари 2018 г.

Вашингтон обвини Русия в нарушаване на договора, докато Москва твърди, че твърденията са безпочвени.

Договорът изискваше САЩ и Русия да елиминират и перманентно да се откажат от всички ядрени и конвенционални наземни балистични и крилати ракети с обсег между 500 и 5500 километра.