Русия потвърждава категоричния си ангажимент към Договора за мерки за допълнително съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия и призовава САЩ да продължат да търсят взаимноизгодни решения.

Това се казва в съобщение на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Русия потвърждава ангажимента си към договора Нов СТАРТ", се подчертава в съобщението и се призовават САЩ да продължат към конструктивно търсене на взаимноизгодни решения за разрешаване на проблемите, свързани със стратегическите настъпателни оръжия.

САЩ към Русия: Спазвайте ядрените ограничения към Нов СТАРТ

САЩ към Русия: Спазвайте ядрените ограничения към Нов СТАРТ

Двете страни се договориха за постепенно намаляване на ядрените бойни глави

Пояснява се, че в близко бъдеще Москва ще предаде на САЩ официално съобщение, потвърждаващо ангажимента на Русия към изпълнението на договора.

Ведомството уточнява общия потенциал на Русия към 5 февруари 2018 г.: 527 разгърнати междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети на подводници и бомбардировачи; 1 444 бойни глави на разгърнати междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети на подводници и на бомбардировачи; 779 разгърнати и неразгърнати установки за балистични ракети, оперативни и неразгърнати установки за балистични ракети, базирани на подводници и разгърнати и неразгърнати, базирани на бомбардировачи.

В близко бъдеще САЩ ще получат официално съобщение, потвърждаващо тези данни, допълва ведомството.

Министерството на външните работи подчерта, че Русия има съмнения дали САЩ изпълняват една от клаузите по договора - Москва не разглежда преобразуването и преквалификацията на част от оръжията като реално съкращаване.

Договорът влиза в сила на 2011 г. В него е заложено двете държави да не притежават повече от 700 разгърнати междуконтинентални балистични ракети, базирани на подводници и на бомбардировачи балистични ракети, както и не повече от 1 550 бойни глави и 800 разгърнати и неразгърнати установки.