Руският президент Владимир Путин обяви, че положението с епидемията от новия коронавирус (COVID-19) се влошава, има все повече тежко заболели и че Русия може да използва ресурсите на военното министерство за справяне с кризата, ако е необходимо, съобщава "Ройтерс".

Путин, който говори по време на заседание с високопоставени служители, излъчвано по държавната телевизия, подчерта, че ситуацията непрекъснато се променя и че следващите няколко седмици ще се окажат решаващи в битката на Русия за спиране на заразата.

Рекордно увеличение на случаите на заразени с коронавирус за ден в Русия

Рекордно увеличение на случаите на заразени с коронавирус за ден в Русия

От кризисния център в страната поясниха, че до момента са починали общо 148 души, като през нощта жертвите са 18

Руският държавен глава също така инструктира правителството да актуализира прогнозата си за коронавируса и да докладва ежедневно.

"Идните седмици ще бъдат до голяма степен решаващи. Така че всичките ни действия, имам предвид превантивните мерки по места и организацията на работата на цялата система на здравеопазване, трябва да бъдат изградени оптимално, както се казва, със запаси и като се вземат предвид всички фактори." добави Путин.

С над 2100 се увеличиха заразените с COVID-19 в Русия за последните 24 часа

С над 2100 се увеличиха заразените с COVID-19 в Русия за последните 24 часа

По-голяма част от новите случаи са регистрирани в Москва

В Русия са регистрирани общо 18 328 заразени с коронавирус (11 513 от тях в Москва) от началото на епидемията в страната, като от тях 148 души са починали, а 1 470 са се възстановили.

От началото на април в Москва и в много други руски краища действа режим на всеобща изолация. Властите призовават жителите да не напускат домовете си без спешна необходимост и да поддържат разстояние поне един метър от други хора.