Руският президент Владимир Путин дава в момента традиционната си ежегодна пресконференция по повод края на годината, като засегна и темата за руската икономика, която според него преодоляла рецесията и тръгнала по пътя на устойчивия растеж. 

"Икономиката расте, това е очевиден факт. Няма подправяне (на данни). БВП нарасна с 1,6 процента, промишленото производство също нарасна с 1,6 процента. Автомобилната промишленост, леката промишленост и селското стопанство отчетоха добър растеж", увери руският държавен глава.

"Ние преодоляхме два (икономически) шока - рязкото спадане на цените на енергията и външните ограничения, или т. нар. санкции. Санкциите нямаха толкова голямо влияние, колкото цената на петрола, но все пак имаха", призна Путин.

Той се похвали с рекордната зърнена реколта през тази година и подчерта, че Русия се е превърнала в най-големия износител на зърно в света. 

Путин захапа САЩ: Вашингтон нарушава ядрените и ракетни договори

Путин захапа САЩ: Вашингтон нарушава ядрените и ракетни договори

Това заяви руският лидер Владимир Путин по време на ежегодната голяма пресконференция

Силният човек в Русия обяви също, че инфлацията през тази година е стигнала до най-ниските си равнища от рухването на СССР насам. 

"Нашето развитие започна да зависи все повече и повече от вътрешното търсене, което е от решаващо значение за всяка икономика", анализира той.

По думите му, властите и обществото трябвало да се съсредоточат най-вече върху въпроси като развитието на инфраструктурата, здравеопазването, образованието, съвременните технологии, увеличаването на производителността на труда.

"Несъмнено, всичко трябва да е насочено към увеличаване на доходите на гражданите, на доходите на нашия народ", настоя руският президент.

Путин обяви, че ще участва на президентските избори като независим кандидат

Путин обяви, че ще участва на президентските избори като независим кандидат

Руският лидер съобщи по време на ежегодната голяма пресконференция