Руският президент Владимир Путин заяви, че е невъзможно Русия да бъде откъсната от останалия свят, съобщава "Ройтерс".

Той подчерта, че санкциите, наложени на страната от Запада, няма да върнат часовника назад в развитието й.

След като изпрати войски в Украйна на 24 февруари, Русия беше ударена от редица западни санкции, предназначени да я изолират от световната икономика, лишавайки я от достъп до стоки, сред които електроника, полупроводници и части за самолети.

Не само ограниченията, но и почти пълното спиране на достъпа до чужди високотехнологични продукти се използва съзнателно, умишлено срещу нашата страна, изтъкна Путин по време на на правителствена видеоконференция.

Санкциите не убиват Русия, а я правят по-силна, убеден Песков

Санкциите не убиват Русия, а я правят по-силна, убеден Песков

Операцията на Москва в Украйна приключва след постигане на всички цели

"Ясно е, че това е огромно предизвикателство за страната ни, но ние няма да се предадем и да останем в състояние на хаос или, както предричат ​​някои наши "доброжелатели", да се върнем десетилетия назад. Разбира се, че не", увери той.

По негови думи Русия ще трябва да развие свои собствени технологии и технологични фирми.

"Очевидно е, че не можем да се развиваме изолирано от целия свят, но няма да го направим. В съвременния свят е невъзможно всичко да се загради по този начин и да се издигне огромна ограда, просто е невъзможно", категоричен бе президентът.

Това е първото изказване, с което президентът Путин, а и изобщо политически ръководител в Кремъл, прави признание за икономическите трудности, пред които е изправена страната.

Путин плаши Запада с поскъпване на горивата заради санкциите

Путин плаши Запада с поскъпване на горивата заради санкциите

Нанесени са щети на икономиката на стойност 1,8 трилиона долара

Той допълни, че основната цел на руското ръководство е намаляване на бедността в страната. Въпреки че нивото на бедност падна до 11% през последната година, той подчерта: "Да, има напредък, разбира се, но неговият темп и скорост очевидно са недостатъчни".

От своя страна финансовият министър Антон Силуанов отбеляза, че подкрепата за руския технологичен сектор е приоритет, но всяка рубла държавна подкрепа трябва да бъде придружена от поне три рубли частни инвестиции.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че санкциите на Запада срещу Русия са цената, която Москва трябва да плати за своята независимост и суверенитет, и тяхното въздействие само ще допринесе за по-нататъшното укрепване на страната.

Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света

Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света

Руският президент щял да си "поговори сериозно" със западните страни